Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bulgarian | български
Skype Community > English > Skype for Windows > Skype Translations
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
zmeYpc
DianaNi, приемам, че желаете да го изтриете от списъка, така ли? В този случай заставате на неговото име и от дясното контекстно меню „Премахни от списъка с абонати“. По принцип не е нужно да деблокирате някого, за да го виждате, или да го държите в списъка си, ако искате да продължите да го блокирате.
Достатъчно е неговото Скайп име да стои в списъка с блокирани абонати.
Съществува специална вградена група „Блокрани абонати“. Включете я и изберете да се показват всички абонати (от меню Изглед). В тази група ще са всички абонати, които са били във вашия списък, но сте вие сте блокирала. Ако желаете можете да премахнете дадено Скайп име от вашия списък, но да го оставите в списъка с блокирани абонати.
Възстановяването на блокиран абонат става с премахването му от списъка с блокирани абонати, или след като покажете група „Блокирани абонати“ и застанете в/у неговото име изберете от дясното контекстно меню „Разблокирай избрания абонат“. Това е. Пишете, ако нещо не е ясно, или аз грешно съм ви разбрал.
zmeYpc
Skype™ 3.8.0.115 за Windows
|| Изтегляне на версията || Списък с изменения (на английски)

Списък с изменения (български превод)
29.IV.2008 г. Skype 3.8.0.115 за Windows
    * изменение: обновяване на Диспечера на екстри до версия 2.0.0.55;
    * изменение: обновяване на разширението за Firefox до версия 2.2.0.80;
    * изменение: обновяване на добавката за Internet Explorer до версия 2.2.0.176;
    * отстранена грешка: регистрирането на профил без предоставяне на действителен адрес за е-поща не се съобщава по подходящ начин на потребителя;
    * отстранена грешка: в някои случаи Skype забива при зареждане, когато определени звукови карти са установени като „устройство по подразбиране в Windows“;
    * отстранена грешка: Skype невинаги автоматично сменя статуса на „отсъстващ“ и „недостъпен“;
    * отстранена грешка: след заключване на екрана [преносими ПК], картината замръзва или изчезва;
    * отстранена грешка: потребителят е пренасочен към грешна страница при съобщение от типа „Свързване на Skype е невъзможно“;
    * отстранена грешка: пестителят на екрана в Windows Vista не се изключва при видеоразговор;
    * отстранена грешка: всяка препратка, съдържаща „+“ не се задейства при чат;
    * отстранена грешка: Skype забива при повредени бисквитки в браузъра;
    * отстранена грешка: неправилно мащабиране в определни случаи на разделителната способност на картината;
    * отстранена грешка в API: забраната на прехвърляне на файлове води до забрана на прехвърляния от типа App2App;
    * Преводите са обновени.

Защо е желателно да обновите своята версия?
За 27 дни от излизането на 3.8 бета са отстранени сумарно 72 проблема; 3.8 заменя 3.6 като предлага по-добро качество и стабилно поведение. С всичко изписано тук в тази тема за 3.8 БЕТА и познавайки добре своя хардуер вие сами можете да прецените дали да обновите версията си до 3.8.0.115. При всички случаи един поглед в списъците с изменения преди днешната версия ще ви покаже колко много грешки са отстранени. 3.8 се отличава по подобреното качество при разговор и новият uPnP модел, който е пренаписан изцяло и Skype вече не ползва този на Microsoft. Като цяло 3.8 заема по-малко ресурси в оперативната памет при разговор и в режим на престой. Ще се радвам да споделите вашите впечатления от 3.8.
Приятно използване!
DianaNi
Благодаря за отговора. Честно казано, не очаквах и направо не мога да повярвам, че един форум може да е толкова интелигентен. Не че имам кой знае какви впечатления от форуми, но това според мен винаги е било начин за убиване на време. Напоследък, обаче, имам няколко невероятни попадения и едно от тях е този форум. Благодаря, че ви има! handshake.png

А сега по моя въпрос. Не, не искам да изтрия блокирания абонат от списъка. Погрешно го посочих за блокиране. След това се опитах да го деблокирам - опитах всичко, което ми препоръчахте - но той не се възстанови в групата на абонатите. Имам достъп до него от меню Разширени/Блокиране все едно не е блокиран, мога отново да го блокирам, той се премества в групата Блокирани абонати, откъдето имам достъп до неговия профил, но при повторен опит да го върна в групата абонати, не се получава. Да, мога отново да поискам пълномощно, но той вече ми е дал и не бих искала отново да го безпокоя. Пък и въпросът е принципен. blush.png
Калин
Не се обиждайте, но така сте написала поста си, че почти нищо не разбрах. До колкото успях да разбера нещо Вие имате абоната в списъка с блокирани абонати и не можете да го добавите обратно в списъка си, или...?
Аз ви съветвам да го премахнете от списъка с блокирани абонати или въобще от който и списък да се намира той и да го добавите ръчно по стандартния начин (от менюто "Добави абонат", пишете скайп името и щом бъде намерен натискате бутона за добавяне).
Щом веднъж Ви е дал пълномощно би трябвало щом Вие го добавите автоматично да видите неговия статус, или дори и да пратите пълномощно той може да не го получи и системата директно да Ви покаже неговия статус.
Пишеге какво е станало.

Благодарности за милите думи относно форума (по-скоро темата ни) smile.png
DianaNi
Получи се! Добавяне чрез търсене, искане на пълномощно, след което отговор, че абонатът съществува в списъка ми и няма да бъде добавян. Това, че съществува, го знаех, защото след деблокиране ми даваше възможност отново да го блокирам като го избера от списъка на "Настройки/Разширени/Блокиране", виждах го и в групата на блокирани абонати заедно с профила му, но не можех да комуникирам с него като блокиран(което всъщност е и част от идеята на блокирането). Лошото беше, че и след деблокиране не можех да контактувам, защото го нямаше в никоя група. Сега вече се появи действително в списъка и мога да се свързвам. Мисля, че става дума за някакъв бъг на системата, по-точно на интерфейса. Това, разбира се, е дребна работа, но ми стана интересно и се заинатих малко. След това пробвах още няколко пъти процедурата и все така се получава. wondering.png
Благодаря за вниманието! wink.png
Калин
Да не би да сте била включила показването на абонатите по групи? Ще Ви бъда много благодарен, ако ми пратите в ЛС (лично съобщение) точно последователността от действията и условията, при които се получава това, което мислите за бъг.
Ако е бъг действително, ще е добре да се докладва. wink.png
Ognyan Kulev
Здравейте,

Току-що си обнових Skype-а до 3.8.0.115 и с разочарование забелязах, че все още „Do Not Disturb“ е преведено „Отпочиващ“. Това състояние аз го използвам, когато работя и не искам да ме безпокоят, а не когато отпочивам. Моля, ако преводачът чете този форум, да го промени на нещо по-смислено, напр. „Зает“.
Калин
Преводачът, (г-н Николай Филипов - zmeYpc) чете темата, обаче вие не използвате търсачката. Ако бяхте потърсил поне малко, щяхте да видите, че въпроса е повдиган, отново, съвсем скоро при това. Дискусията е започната в края на стр. 41 и продължава на стр.42 от тази тема. Погледнете и ако искате коментирайте.
Ognyan Kulev
Да, трябваше да използвам търсачката.

Моите две предложения, които смятам, че отговарят на условията, са:
  • зает
  • ангажиран
screwer
Добър вечер искам да попитам, защо като някой приател си пусне видеото в скайп виждам само черен екран, а като дам моментно заснимане се вижда вече снимката. Не е от връзката ми. Някой би ли могъл да ми каже защо се получава така
Калин
Писах на хора, занимаващи се с видеото. Очаквам скоро да получа някакъв отговор. Лично аз не знам какво да Ви кажа. Няма да е лошо да дадете малко повече информация за компютъра си, в случай че ми бъде поискана и да отговорите на някои въпроси.
  1. Коя ОС използвате и точната версия.
  2. Версия на DirectX?
  3. Модел на видеокартата Ви?
  4. Обновявани ли са скоро видео драйверите? (ако не са, обновете) Може да споменете и версията им, ако желаете.
  5. Само при разговор с един конкретен абонат ли се получава проблема или при всички?
  6. Вие изпращате ли видео успешно?
  7. Коя версия на Скайп ползвате?
  8. От кога е проблема и правел ли сте някакви промени по Вашата система? (инсталиране на софтуер и др.)
screwer
Ами използвам windows xp sp2, версията на directx е 9. Видео картата ми е вградена и е Intel®82945G Express chipset family, версията на драйверите не е обновявана скоро от 2005 година са. Проблемът се получава с всички абонати. За съжаление нямам камера и не знам дали мога да изпращам видео. Версията на Skype ми е най- новата 3.8 мисля. Проблема е от месец, мисля че, не съм правил промени. Компютърът е Intel®Celeron® CPU 2.80Ghz 2.81Ghz 504 MB of RAM. Видео картата е 128 MB, мисля че. Благодаря предварително
Калин
DirectX 9 има няколко варианта, най-новият е 9.0c. Този вариант ли е вашия?
Съветвам Ви да пробвате да обновите драйверите. Може проблема да е в тях.
Пишете за резултата.
zmeYpc
За проблема с черния екран и др.
Лично съм наблюдавал този феномен на други машини с XP. Оправи се след смяна на драйверите и обновяване на DirectX. На няколко други проблемът беше във видеоизхода, който се ползваше от кепчър карта. Проблемът не е точно в Skype, a във вашата система:
1. Или са видеодрайвери (възможно е и нефункциониращи, или липсващи кодеци).
2. Или е неправилно функциониращ, моднат, или повреден DirectX 9.0c.
Ползвайте бай Гугъл, за да намерите производителя на вашето дъно, или посетете сайта на Intel за драйверите. Проверете много внимателно състоянието на кодеците с GSpot, или с друг инструмент. Прегледайте и състоянието на DirectX 9.0c с dxdiag. Обърнете внимание на обновяванията на ОС, и особено на критичните кръпки.
Иначе, ако нямата камера можете само да получавате видео. В Настройки > Разговор > Видео на Skype погледнете и вижте изписват ли се някакви изходи, различни от „устройство по подразбиране в Windows“. Имайте предвид, че вашата камера ползва споделена памет от оперативната памет във вашата система (Дали не се получава недостиг на памет, ако ползвате някои по-лакоми за памет приложения?). Уверете се, че не ползвате сплитер, хардуерен или софтуерен кепчър, който да е установен в настройките на Skype. Този Intel®82945G с драйвери от 2005 е от времето май преди обновяването на DirectX от 9.0 към 9.0c (но не съм сигурен). Имайте предвид, че Skype работи правилно само с 9.0c.
nasko80
Здравейте, искам да попитам възможно ли е от едно РС да се стартират два скайпа с различни имена??
Благодаря.
Калин
Отговаряно е много пъти, но, уви, в днешно време никой не гледа преди да пита.
Прочетете тук.
chavd
Здравейте!
Видях, че много хора са писали из този форум и са описали проблемите си.
Е, и аз имам един проблем ползвайки скайп.
Проблема ми е следния: Когато пиша съобщения на български ми изчезват две букви - р и л. И се заменят със ,. което прави съобщенията доста трудно четими. Всичко това се случва съвсем случайно, т.е. както си пиша нормални съобщения и изведнъж буквите изчезват... Ползвам БДС подредба на клавиатурата.
И това е от много версии на скайпа. Текущата ми версия е 3.6.0.248
Калин
И на мен ми се случва доста често, но да си призная не знам от какво може да се получава. Проблема при мен се оправя като напиша и изпратя нещо на латинеца и после го редактирам. При редакцията в почти всички случаи излиза наред.
Надявам се Ники да може да каже нещо по въпроса.
kahn
Ще съм благодарен ако някой ми разясни защо не мога да копирам текст и да го поставям "настроението" на skype до аватара ,а повечето ми приятели го могат това нещо ,явно е въпрос на настройки само .че кои?Благодаря предварително за отговорите
Калин
Прочетете тук.
kahn
QUOTE (Калин @ Tue May 20 2008, 22:50)
Go to the original post

Mерси много smile.png
nasko80
QUOTE (Калин @ Sat May 17 2008, 13:29)
Go to the original post
Отговаряно е много пъти, но, уви, в днешно време никой не гледа преди да пита.
Прочетете тук.

Благодаря, за помоща. Не, че не четем ама трябваше да изчета доста страници преди да стигна до там.
Borislav Tocharov
Здравейте!
Имам следния проблем: при инсталирането на Skype ми излиза грешка код 1613 и спира инсталацията. Пробвах с различни версии и все едно и също. Ако някои има идея как да се справя? worried.png
zmeYpc
QUOTE (chavd @ Tue May 20 2008, 15:49)
Go to the original post
...Проблема ми е следния: Когато пиша съобщения на български ми изчезват две букви - р и л. И се заменят със ,. което прави съобщенията доста трудно четими. Всичко това се случва съвсем случайно, т.е. както си пиша нормални съобщения и изведнъж буквите изчезват... Ползвам БДС подредба на клавиатурата.
И това е от много версии на скайпа. Текущата ми версия е 3.6.0.248
Много се интересувам от грешката, която съобщавате. Ползвам Skype от самото начало и никога не съм я наблюдавал. Благодаря за номера на версията! Искам да ви помоля да направите серия от екрани: 1) въведен текст с „р“ и „л“ и; 2) текст, който се показва на другия потребител – без „р“ и „л“, но така, както вие го виждате от вашата страна.
Интересуват ме следните неща:
1. Другият човек КАК вижда текста: а) с „р“ и „л“; б) без тях; в) с „,“ и „.“?
2. Каква клавиатурна подредба използвате: а) фонетична? б) машинописна (БДС)?
3. Ползвате ли кирилизатор? Опишете подробно.
4. Каква точно е ОС и как сте задали регионалните и езикови настройки? Опишете подробно.
5. Как точно сте направили регионалните и езикови настройки във вашата ОС? Опишете.
За Калин знаех, че има този проблем преди много време. Но, че той продължава не знаех. Ще го разпитам подробно. Знам, че не ползва кирилизатор, а вградената машинописна подредба. Много е важно да се направят екрани, за да може да докладваме грешката. Знам, че той не ползва кирилизатор. За регионалните и езикови настройки съм почти сигурен, че ги е направил правилно, но ще ги проверя пак с него. Това, че се заменят с „,“ и „.“ е знак, че по-скоро проблема е в „unicode glyph mapping“, но е рано да се каже дали е точно проблем на Skype, или на самата подредба. Добре е да ми пишете и по Skype, за да може да обменим идеи по проблема.

Този проблем, доколкото аз имам наблюдения, се случва инцидентно с хора, ползващи машинописната подредба. За четири години, откакто използвам Skype, никога не съм го наблюдавал при мен. Аз ползвам фонетична подредба и затова смятам, че има връзка с подредбата. Виждал съм подобни проблеми на машини, които ползват кирилизатор, но това е нормално да се случи. Кирилизаторът разрушава екранните шрифтове в ОС и поврежда клавиатурния драйвер. Много се надява да отговорите. Ще направя всичко възможно да решите проблема, а и се надявам да можем да докладваме за грешката.

QUOTE (Borislav Tocharov @ Thu May 22 2008, 11:49)
Go to the original post
Здравейте!
Имам следния проблем: при инсталирането на Skype ми излиза грешка код 1613 и спира инсталацията. Пробвах с различни версии и все едно и също. Ако някои има идея как да се справя?...
Уважаеми Борислав Точаров, моля, използвайте функцията за търсене в темата, като въведете ключова дума „1603“ (без кавичките). Ще намерите отговора.
Bajeto7911
Здравейте Приятели.Преинсталирах си Windowsa и сега като инсталирах скайп не мога да се логна.Когато се пробвам да си влезна в акаунта ми излиза "Свързване на скайп е невъзможно"
"Опитайте следното"
1-да се свържете със системния модератор
2-да пуснете отново skype ,изчаквайки 2 минути за повторно автоматично свързване
Изчаках 2минути, обаче нищо нестава sadsmile.png
Благодаря предварително ако някой знае как да си оправя проблема
zmeYpc
Погледнете си настройките на защитната стена. Добавете Skype към изключенията и позволете да се свързва с интернет.
chavd
QUOTE (zmeYpc @ Thu May 22 2008, 11:50)
Go to the original post
Много се интересувам от грешката, която съобщавате. Ползвам Skype от самото начало и никога не съм я наблюдавал. Благодаря за номера на версията!

Здравейте!
Ще се опитам да направя екрани на грешката когато се случи.:-)
Просто тя не винаги се появява.
Ето и данните ми:

1. Другият човек КАК вижда текста: а) с „р“ и „л“; б) без тях; в) с „,“ и „.“?

Отг. в) По съкщия начин както аз го виждам
2. Каква клавиатурна подредба използвате: а) фонетична? б) машинописна (БДС)?

Отг. БДС.

3. Ползвате ли кирилизатор? Опишете подробно.

Не ползвам кирилизатор.
4. Каква точно е ОС и как сте задали регионалните и езикови настройки? Опишете подробно.

WIndows XP SP2(Отскоро съм с SP3) и засега не ми се е случвало да го забележа, но пък и скайпа не съм го ползвал толкова много за чат.
Относно регионалните настройки съм настроил да използва български формати (Дати, пари и т.н.) Location: Bulgaria. За не Unicode програмите също съм дал да използва български.

5. Как точно сте направили регионалните и езикови настройки във вашата ОС? Опишете.

Регионалните настройки съм ги задал по време на инсталацията на Windows.

Добавям скрийн шотове от Regional settings.

Проблема се явява случайно без да мога да определя (поне досега) какво точно го предизвиква. Просто от един момент нататък изчезват "р", "л" и се заместват със "," и ".". Интересното е, че когато натискам "."(според БДС) не се получава нищо на екрана. А "л" се изписва когато натисна "q".
От много време ползвам кирилица и пиша доста дълги текстове, така че досега не съм попадал някъде другаде на подобен проблем, единствено в скайп.
Калин
Поради зачестилите въпроси, на които вече съществуват отговори, ще дам линк към по-добрата* търсачка на форума.

Използвайте тази -> търсачка преди да задавате въпроси.

*По-добра е, защото може да зададете по-точни критерии за търсене и се търси само във форума, а не във целия skype.com както прави стандартната търсачка на сегашния форум.
zmeYpc
QUOTE (chavd @ Fri May 23 2008, 17:15)
Go to the original post
Здравейте!
Ще се опитам да направя екрани на грешката когато се случи.:-)
Просто тя не винаги се появява.

Благодаря ви много за любезните отговори. Ще чакаме да се появи и да пуснете екрани. Калин съм го помолил за същото. Аз вече имам подозрения защо това е така, но да не избързвам. Възможно е да не съм прав. По-важно е, ако това е грешка на програмата, то тя да се отстрани. Благодаря ви и за подробните екрани за регионалните настройки!

QUOTE (chavd @ Fri May 23 2008, 17:15)
Go to the original post
Проблема се явява случайно без да мога да определя (поне досега) какво точно го предизвиква. Просто от един момент нататък изчезват "р", "л" и се заместват със "," и ".". Интересното е, че когато натискам "."(според БДС) не се получава нищо на екрана. А "л" се изписва когато натисна "q".
От много време ползвам кирилица и пиша доста дълги текстове, така че досега не съм попадал някъде другаде на подобен проблем, единствено в скайп.
Вероятно е на Skype, или на Skype + машинописната подредба в XP (по БДС). Моля, всеки който има подобен проблем и ползва някаква фонетична подредба под XP, да пише тук дали е имал подобни проблеми...

Благодаря, чакаме екраните!
smrudel
Здравейте hi.png . Това ми е първия пост тук и ме извинете, ако има виче такава тема, но като видях колко страници и в тях колко мниния тябва да разгледам, се отказах. Преди да задам въпроса си, искам да споделя, че от доста време ползвав Skype и до сега никога не съм имал проблим/и с него.
Въпросът ми е, кагато се свържат двама абонати на Skype, независиму да ли се намират в една държава, какъв е принципа или начина на рутиране и от какво зависи скоростта при трансфер на файлови?
Благодаря ви предварително.
zmeYpc
QUOTE (smrudel @ Sun Jun 1 2008, 14:33)
Go to the original post
Здравейте (hi). Това ми е първия пост тук и ме извинете, ако има вЕче такава тема, но като видях колко страници и в тях колко мнЕния тРябва да разгледам, се отказах. Преди да задам въпроса си, искам да споделя, че от доста време ползваМ Skype и досега никога не съм имал проблЕм/проблеми с него.
Въпросът ми е, кОгато се свържат двама абонати на Skype, независимО дали се намират в една държава, какъв е принципЪТ или начина на рутиране, и от какво зависи скоростта при трансфер на файловЕ?
Благодаря ви предварително.
Здравейте и вие! Позволявам си да ви оправя правописните и др. грешки във „вашия първи коментар“ в темата. Владеенето на книжовен български език е много важно за всеки, който се смята за грамотен и уважава себе си. Независимо от това, дали владее, и независимо колко чужди езици владее. Освен това има модули за проверка на правописа, а и всеки може да сгреши, но по-важно е да се поправи. Така показва уважение към останалите, а и повече ще го уважават, когато го четат. Затова в този форум има бутон „Edit“, който позволява да се редактират повторно вече публикувани коментари. И в това няма нищо срамно.

На вашия въпрос: в тази тема също са дискутирани, макар и не така детайлно тези теми. Защо не използвате препратката към търсачката дадена от Калин, за да намерите това, което ви интересува в тази дълга тема? Пишете ключова дума и избирате да ви се покажат коментарите, които я съдържат...
QUOTE (Калин @ Sat May 24 2008, 14:59)
Go to the original post
Поради зачестилите въпроси, на които вече съществуват отговори, ще дам линк към по-добрата* търсачка на форума.

Използвайте тази -> търсачка преди да задавате въпроси.

*По-добра е, защото може да зададете по-точни критерии за търсене и се търси само във форума, а не във целия skype.com както прави стандартната търсачка на сегашния форум.
Но повече информация за това какво е Skype и как работи има във Википедия. Ето ви препратка към статията, посветена на Skype: http://en.wikipedia.org/wiki/Skype Съветвам ви да прочетете английската версия на статията, а не българската, защото по разбираеми причини на български, а и на още други езици википедианците пазят стария вариант на статията, която беше крайно негативна, пристрастна и несъдържателна. Проблемът е, че повечето сътрудници там са анти-Скайп настроени, което пък е друга тема, но какво да се прави.
Що се отнася до втората част от вашия въпрос: за повишаване на скоростта при прехвърляне на файлове, това зависи от много неща и не от Skype главно, а от вашия доставчик на свързване с интернет, от хардуера и софтуера, който ползвате и др. Същото за отсрещната страна, която получава файловете. В тази тема лично аз съм обяснявал и писал най-изчерпателно. Потърсете.
И накрая искам да ви посоча един материал на Делян Делчев „Как работи Skype?“. Това е един невероятен специалист, който има много интересен блог, затова ви давам всички негови коментари, в които се съдържа ключовата дума „skype“, за да ги прегледате: http://delian.blogspot.com/search?q=skype – прочетете ги, няма да съжалявате!
chavd
QUOTE (zmeYpc @ Sun May 25 2008, 14:55)
Go to the original post
Благодаря, чакаме екраните!

Ето случиха се нещата и вече мога да пратя 2 екрана.
Първия е в момента на писане и се виждат заменените символи, като преди това се вижда че съм писал нормално р и л. Като последното изпратено съобщение го изписвам наново за да се види, че и в момента на писане са заменени символите.
Във втория реших да снимам пак същия чат, но вече отворен от историята.
zmeYpc
QUOTE (chavd @ Mon Jun 2 2008, 11:22)
Go to the original post
Ето случиха се нещата и вече мога да пратя 2 екрана.
Първия е в момента на писане и се виждат заменените символи, като преди това се вижда че съм писал нормално р и л. Като последното изпратено съобщение го изписвам наново за да се види, че и в момента на писане са заменени символите.
Във втория реших да снимам пак същия чат, но вече отворен от историята.
Огромно благодаря! yes.png Ще се опитам да се свържа с вас по Skype. Моля ви добавете ме към вашия списък и ми заявете пълномощно. Грешката ще докладвам през почивните дни. Искам да опитаме някои неща с вашата операционна система. Ако може не сменяйте вашата версия, нито правете други промени, ако е удобно. Вероятно това няма как да бъде оправено за старите версии, но искрено се надявам инженерите да са в състояние да го предотвратят в бъдещите. Според мен това се дължи на нещо с адресирането на знаците по уникод и вероятно има някакво отношение с прекодиращите таблици и версиите на специалните системни шрифтове, които ползвате при вас. Но ще говорим, като се свържем.
Пак ви благодаря сърдечно! И преди съм получавал оплаквания за проблем при писане, когато КП е по БДС (машинописна), но никой не е успявал, или не е имал време да го документира.
В крайна сметка аз мисля, че е някак свързано с нещо в тази подредба по БДС, защото не съм получавал оплакване за проблема, когато се ползва фонетичната подредба...
Надявам се тези екрани да помогнат.
zmeYpc
Този коментар е пробен.
smrudel
Този път ще се пробвам, да се поуча от критиката ти и за това ще се опитам да бъда кратък.
"... Скайп генерира постоянен мрежов трафик дори когато потребителят не я използва, защото понякога пренася чужди съобщения и разговори. ..."
Този цитат е от http://bg.wikipedia.org/wiki/Skype

src-ip dst-ip src-port dst-port
77.76.xxx.xxx 83.148.93.131 38307 49577
77.76.xxx.xxx 88.213.206.173 38307 36386
77.76.xxx.xxx 92.37.39.4 38307 22472
77.76.xxx.xxx 78.52.161.29 38307 20638
77.76.xxx.xxx 12.205.225.126 38307 45488
77.76.xxx.xxx 88.134.166.89 38307 54917
77.76.xxx.xxx 88.213.202.88 38307 24331
77.76.xxx.xxx 78.159.147.236 38307 43819
77.76.xxx.xxx 77.76.163.91 38307 11622
77.76.xxx.xxx 77.70.99.107 38307 38535
77.76.xxx.xxx 77.76.163.218 38307 32427
Това съм го копирал от .лог-файла на Windows Firewall. Тези записи са направени в момент, в който не съм ползвал Skype, а той е имал само една връзка към 78.70.73.188, на друг порт. Да допълня, Skype ми е отворил няколко порт-а и един от тях 38307.
Може ли да се прави паралел, между една от функциите на Skype за скайп мрежата, ако може така да се каже и рутера (маршрутизатор) за компютрите в интернет (мрежите)?
zmeYpc
QUOTE (smrudel @ Wed Jun 4 2008, 14:58)
Go to the original post
Този път ще се пробвам, да се поуча от критиката ти и за това ще се опитам да бъда кратък.
Благодаря, приятно е да се чете така! yes.png
QUOTE (smrudel @ Wed Jun 4 2008, 14:58)
Go to the original post
Този цитат е от http://bg.wikipedia.org/wiki/Skype
Аз ви бях писал:
Съветвам ви да прочетете английската версия на статията, а не българската, защото по разбираеми причини на български, а и на още други езици википедианците пазят стария вариант на статията, която беше крайно негативна, пристрастна и несъдържателна. Проблемът е, че повечето сътрудници там са анти-Скайп настроени, което пък е друга тема, но какво да се прави.
Прегледайте английския вариант на статията: http://en.wikipedia.org/wiki/Skype – вариантът на българската статия е от времето, когато Skype бе обвинявана във всички грехове. Потърсете там и статиите за P2P и ще разберете, че въпросът е поставен некоректно. Едва ли аз мога да отговоря на такъв въпрос. Не е възможно една децентрализирана П2П структура да функционира, ако не се обменя информация за това кой абонат от вашия списък с какво присъствие и др. информация. Кажете какъв модел да се ползва, ако не искаме да е централизиран и базиран на сървъри? По същия начин, по който обменяте данни от/към агрегатор на новини и този агрегатор реагира на ваши заявки и на посетени от вас страници, така и уведомяването и др. служебна информация върши работа на заден план, за да държи системата.
Мисля, че сравнението (паралел) е неуместно. Тук се намесва т.нар. „препредаване“ и евентуалната възможност ваша машина да се превърне в супервъзел. На 24.II.2008 г. преведох и описах обширен материал, както и дадох специален регистърен ключ, който забранява тази възможност в темата за Skype в кадата.ком. не съм сигурен, но май я публикувах и тук...
Потърсете с ключови думи:
Използване в университетите и SuperNode
Ето, го кода и обяснението (откъс)...
* Кодът може да намерите на предишната страница и на ръка да го пресъздадете във вашия регистър. Или да можете да създадете празен файл (името и къде го създавате е без значение; важно е да има разширение reg; да речем, че се казва NoSuperNode.reg), който да редактирате в Notepad, като въведете:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Skype]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Skype\Phone]
"DisableSupernode"=dword:00000001

Записвате файла и затваряте Notepad. Уверете се, че разширението е .reg. Ако е различно, сменете го на ръка. Щракнете двукратно по файла и отговорете с ДА на следващия диалог. Готово.

Благодаря за дневника на ЗС в ХР... Доколкото знам обаче това е кофти ЗС, защото се филтрират и управляват входящите пакети, но изходящите доста неудачно, или не. Или трябва допълнително ровичкане. Сменете я с някоя с по-богати възможности, или поканете специалист да ви я конфигурира правилно. Или търсете ръководство за нейните разширени възможности в интернет...

Мисля, че трябва да намерите време за материала на Делян Делчев „Как работи Skype?“; и неговите коментари, в които се съдържа ключовата дума „skype“: http://delian.blogspot.com/search?q=skype. Мисля, че ако познавате функционирането на рутерите и се запознаете с това, което описва Делян ще можете сам да си отговорите дали има място за подобен паралел, или не.
les.insense
Здравейте,
имам няколко въпроса, на които не успях да намеря отговор.
(може и да съм ги пропуснал, защото информацията е доста).
1. Пращам съобщение до абонат, когато той е инкогнито или не е на линия.
Когато се появи, би трябвало да получи съобщението, но не винаги става така - имал съм случай/и с пращане в продължение на 31 дни да дава съобщение "..." не е доставено или "недоставени съобщения "Х".
Има ли обяснение, което е различно от "може да не е бил на линия или включен въобще"?
2. Отсрещният абонат е "отпочиващ" - пращам съобщение/съобщения и съм на същия хал "не е доставено" или "недоставени съобщения "Х".
Звъня и чак тогава се получават и в двата изброени случая.
Това което ме озадачава е, че понякога абоната често сменя статуса си (отпочиващ/извън линия/може би инкогнито) и въпреки това съобщенията не се доставят. Може би ползва някаква програма за игнориране на отделни абонати? Запознати ли сте с такава?
Благодаря предварително!!!

zmeYpc
QUOTE (les.insense @ Tue Jun 10 2008, 02:24)
Go to the original post
Здравейте,
имам няколко въпроса, на които не успях да намеря отговор.
(може и да съм ги пропуснал, защото информацията е доста).
1. Пращам съобщение до абонат, когато той е инкогнито или не е на линия.
Когато се появи, би трябвало да получи съобщението, но не винаги става така - имал съм случай/и с пращане в продължение на 31 дни да дава съобщение "..." не е доставено или "недоставени съобщения "Х".
Аз на ваше място бих се постарал да предоставя информация за версиите и платформите, които са ползвани към тези отрязъци от време. Да се говори така по принцип и да се дискутира общо, след като се знае, че Skype не е ICQ, нито GTalk, защото е базирано на P2P топология и йерархия приложение... Най-общо, щото така разбирам аз въпроса ви, може да се отговори следното:
1. От едно известно време (от версия 3.хх насам) бе прекратена поддръжката на незабавно доставяне на текстови съобщения, когато страните не са на линия, поради огромната ЛАТЕНТНОСТ, натоварване и други странични ефекти, водещи до куп нежелани странични явления.
2. Статусът „инкогнито“ ПОЧТИ винаги по новите правила се отъждествява с „извън линия“.
3. Ерго, при сегашните условия, ако Х е бил продължително време „инкогнито“, т.е. „извън линия“ съобщенията от/към него МОГАТ да не се доставят в рамките на разумните интервали от време.
4. Това, че понякога сте успявали, се дължи на „благоприятна“ П2П среда, която за всеки отделен абонат е уникална. В следващият момент информацията се опреснява и вече не се получават. Обяснявам така просто, но всъщност нещата хич не са толкова единични, тук се намесват куп фактори, които е трудно всички да се отчетат и затова случаите трябва да се разглеждат отделно, а не като изключения, които често могат да се възпроизвеждат, т.е. да се опитваме да налучкваме, пък дано се повтори, а ако не се повтаря да се сърдим, че не става.
Принципът е: „колкото повече сте на линия, и по този начин благоприятствате както обменът на вашите съобщения и разговори, така и тези, или малка част от тези на вашите абонати, толкова по-голяма е вероятността супервъзлите да кешират (да пазят по-дълго следи за вас) данни за вас (т.е. от/до къде да доставят). И обратно.“
Go to the original post
Има ли обяснение, което е различно от "може да не е бил на линия или включен въобще"
Обяснението е точно в горния принцип. Понеже системата (условно мрежата, то не е никаква мрежа, освен нас самите плюс определени възли, служебни точки без пряк контрол над мрежата) ползва данните, които сами предоставяме за времето на престоя си в нея, колкото по-малко стоим, толкова по-малко информация има за нас, и съответно, толкова по-често се губим, защото тази информация периодично се инициира и не се държи нищо излишно по супервъзлите, които в национален мащаб са малко и винаги пазят само най-актуалното. Да не си помислите, че събират кой знае какви данни, не! Това са данни необходими САМО за вашето намиране и препредаване на тази и др. информация до абонати от вашия списък и т.н.

Go to the original post
2. Отсрещният абонат е "отпочиващ" - пращам съобщение/съобщения и съм на същия хал "не е доставено" или "недоставени съобщения "Х".
Звъня и чак тогава се получават и в двата изброени случая.
Аз мога да ви се оплача от същото, а отговорът е, че това ми се случва с хора, които включват Skype като микровълнова: „щрак-трак“. Е, каквото почукало... Sharing is good, not sharing is bad. Това е принципът, в/у който е устроен Skype. Или да ви го кажа иначе: всеки иска да ползва, но не всеки е склонен да даде. Включва програмата и почва да нервничи, че нещо не е както той иска, а винаги забравя, че след 5 минути минава я „инкогнито“, я излиза „извън линия“. Е, как да стане, като се има предвид, че Skype е П2П?

Go to the original post
Това което ме озадачава е, че понякога абоната често сменя статуса си (отпочиващ/извън линия/може би инкогнито) и въпреки това съобщенията не се доставят. Може би ползва някаква програма за игнориране на отделни абонати? Запознати ли сте с такава?
Благодаря предварително!!!
Вече има много такива програми, но дали човекът не рестартира, или друго? Една такава програма е Pamela за Skype, но има и десетки други. В Pamela, например можете да зададете вашият статус (присъствие) да се сменя по график (по минути, часове, дни), или когато провеждате разговор...
les.insense
Благодаря за любезното и изчерпателно обяснение.

Все пак като неграмотен ползвател, за мен беще най-лесно да си включа два компютъра и да пробвам различни варианти. Ето и какво открих - блокирам единя абонат, без да го изключвам от списъка.
При неопределени случаи това не се отразява винаги в листа на другия. Там показва единствено, че абонатът не е на линия.
Когато блокираният абонат обаче изпраща съобщения, те не се доставят, независимо че пробата кочто направих беше за 24 часа.
Интересното е, че след като бъде деблокиран, съобщенията на деблокиращия също не се доставят за дълъг период от време (не мога да кажа колко точно, защото рестартирах няколко пъти програмата и ОС).
Интересно ми беше, дали има програми, които един вид "игнорират", тоест недопускат доставянето на съобщения от определени абонати, без значение какъв е статуса на адресанта на същите. Продължавам да се чудя дали е бъг или програма, тъй като не става дума за минути, а за часове, дори дни и съм сигурен (включително и в тестовете които самият аз правих с блкирането, че адресанта ми е достатъчно дълго време на линия за да се опресни информацията).
Освен това в моя конкретен случай, съм сигурен, че при определени "условия" съобщенията ми биват "допускани"...

Пример: адресанта е "извън линия" (инкогнито) - и има недоставени Х бр. съобщения до него. В същият момент адресната сменя своето настроение, което аз виждам дума по дума, как се изписва в неговия прозорец, а съобщенията така и не се доставят...

Ще бъда благодарен за още разяснения по темата.

ПП: Да добавя ОС - ХР, СП2 версия на скайп 3.8.0.115, с това работя и с това съм правил тестовете.
zmeYpc
Благодаря, но едва ли аз мога да добавя нещо повече от това, което споделих по-горе. Тоест, „колкото повече [време в мрежата], толкова повече [доставяне]“. Случаят с блокирането и деблокирането са СПЕЦИАЛНИ и не ги разглеждам. И е естествено да се показва на блокирания, че У е извън линия. От елементарна учтивост, когато Х не е премахнат окончателно от списъка.
Аз не бих определил като „интересно“ недоставянето след деблокиране, а като НОРМАЛНО, поради горния основополагащ принцип.
Всички врагове на технологията на Skype ни проглушиха ушите, че всеки се превръщал в препредаващ възел, или даже в супервъзел... смешно. Ако това беше вярно вашият експеримент нямаше да даде тези резултати. Истината е тривиална, и тя е, че супервъзлите са малко, много по-малко; препредаване се ползва рядко и само за трафикоемки функции в пикови моменти; и важи разпределението (синхронизирането) на данните за присъствие в облака, към който вие и Х сте (може да са различни). Колкото повече време сте В МРЕЖАТА, толкова по-голяма е вероятността тези данни за присъствие да се разпределят и по този начин съобщения от У да стигнат Х и обратно.
Смятам, че това е НОРМАЛНО.
После намирам за естествено да се игнорират, т.е. ИЗКЛЮЧВАТ доставянето на определени събития от/към абонати, за които текущо разпределените данни са за БЛОКИРАНЕ.
Не знам да има 10 души в света, които да могат да ви отговорят за минути, часове и прочее. Аз не се наемам. Смятам, че толкова са хората, които познават нещата отвътре, за да могат да го направят, но не съм чувал някъде да говорят за това. Мисля, че съзнавате защо.
Нека спрем дотук и да погледнем на това като на една LATERNA MAGICA, повече лично мен не ме интересува, докато ми се гарантира лична неприкосновеност и поверителност на кореспонденцията по Skype. Смятам, че докато това е така хората ще ползват и имат доверие в надеждността на комуникацията по Skype.

Другият случай, който повдигате, е свързан с приоритетите на статусите (присъствието) и естествените за подобен тип равноправни мрежи вътрешни а̀ la LATERNA MAGICA начини на разпределяне на служебните данни. Нито знам повече, нито мога да кажа повече. Нямам логично обяснение, но да – това се случва. Моето лично решение е: колкото повече съм на линия, толкова е по-голяма вероятността разпределянето да става в реалното за мен време... или поне за момента така стоят нещата в Skype.
Благодаря ви и аз за интереса.
les.insense
Здравейте,
Това с учитивостта и аз го разбирам и уважавам, но моя тест показа, че независимо дали е блокирани и изтрит от листа или само блокиран даден абонат, програмата решава на "произволен" принцип (или в определени случаи може да и трябва повече време да се ЪПдейтне) дали да постави "обмислящ пълномощното" или "извън линия".
Да разбирам ли, че за момента няма програми разработвани за скайп, които да "игнорират" съобщения от определени абонати или подобно на ICQ "видим" лист за абонати при инкогнито? Имам предвид като официални екстри да речем, гарантиращи лична неприкосновеност и поверителност разбира се.

Хрумва ми и още един въпрос:
Ако има заявени повече от едно пълномощно получават ли се всички и ако ли не то колко се получават? Ако блокирам по погрешка абонат (през това време ми изпращат няколко "Х" заявки за упълномощяване) после го деблокирам ще ги получа ли изобщо? И като финал колко време се пазят в "мрежата" въпросните заявки?
Благодаря
les.insense
Сега се сещам да попитам още нещо като аналог с други по стари програми:
знаете ли дали се предвижда в бъдеща версия освен броячите за дните от последното съобщение или недоставените съобщения да има и отметка кога е доставено последното съобщение, а не само кога е написано/изпратено?
Знам, че програмата е ориентирана към разговори, а не към чат, но мисля че ще бъде удобно за всички ползватели.
zmeYpc
Съжалявам, но не мога да отговоря „дали“. Бъдещето ще покаже. Все пак е интересно, това, което предлагате. Може би не знаете, но в Skype има вградена система за подаване на отзиви от меню Помощ. Бихте могли да я използвате и за препоръки.
zmeYpc
За съжаление не съм видял горната част на коментара ви, или са допълнителни уточнения... Да се уточня и аз:
1. Много ясно се изразих, че принципът не е „произволен“, както пишете... а „доказва дали“ е твърде спорно и недостатъчно като проба, като се имат предвид мащабите и задачите, които се възлагат на равноправната мрежа, за да се използва точно този глагол. Think bigger! Няма „произволност“, а липса, или недостатъчно данни за поставяне (обновяване) на присъствието в частния случай за блокрания Х.
При постъпването на нови данни, информацията се опреснява.
2. Не бих правил аналогии с Айсикю, поради концептуални различия: йерархичност с/у равноправност. Не съм чувал за такава екстра.
3. Неприкосновеността на потребителя в Skype е ГАРАНТИРАНА. В Настройки възможностите са такива, че ако У желае, то той може да си пише и да разговаря само с хората в своя списък. И никой няма да е в състояние да го накара да получи нежелано съобщение, или да разговаря, ако той не желае. За Айсикю не мога да коментирам.
les.insense
Аз съм напъно запознат с настройките за поверителност и неприкосновенноет в програмата. Всеки може сам да си дефинира мрежата от хора, с които да комуникира и какво да получава. Самият аз мисля, че ограничаването ограничава и ограничаващия, но това си е моето мнение по въпроса.
А запознат ли сте колко дълго се пазят заявките за пълномощно в мрежата?
И ако са изпратени няколко, коя ще се получи, първата, втората... последната?
zmeYpc
Ние не се познаваме, затова сметнах за нужно да ви съобщя.
Възможно е да „ограничава“, както се изразявате, но що ще се сравняваме с Айсикю и подобни, лично на мен Skype първо с това ми направи огромно впечатление. Мое лично мнение. Никого не искам да ангажирам.
QUOTE (les.insense @ Wed Jun 11 2008, 14:59)
Go to the original post
А запознат ли сте колко дълго се пазят заявките за пълномощно в мрежата?
И ако са изпратени няколко, коя ще се получи, първата, втората... последната?
Пълномощните се пазят неограничено (3.1–3.8). Държа едно за проба от над година. Мисля, че трябва присъствието на Х и У да е такова, че да позволява заявка/приемане. Допускам (не съм се интересувал и нямам точна информация), че е поред, FIFO, но с оглед на присъствието.
Благодаря ви за интереса към Skype.
smrudel
Здравей les.insense. Не ползвам ICQ, но до колко те разбирам, искаш да разбереш да ли някой е инкогнито или извън линия, от абонатите ти в Skype. Това за което се сещам е да сканираш интересуващият те с портов скенер. Виж Skype, кои портове ти е отворил, разбери IP на човека, който те интересува и сканирай.

На снимката има 3 порт-а, за които съм сигурен, че Skype слуша на тях, дори са ми зададени и на мен в настройките на Skype. Ако с човека на това IP се познавахме и си пишехме, и в моминта в списъка с абонатите ми статуса му е че е извън линия, то от резултата на портовия скенер съм 90% сигурен че е инкогнито.
Надявам се, че поне малко съм ти помогнал.
zmeYpc
Примерът би помогнал в определени случаи, не във всички. И не е релевантен начин за точно установяване на въпросите, които интересуват лес енсансе. Иначе пробвайте – лошо няма!
les.insense
Благодаря Ви и на двамат: zmeY, smrudel!
По скоро се опитвам да си изясня начина на работа на програмата СКАЙП, отколкото да сканирам...
smrudel, аз не искам да разбера дали е инкогнито или извън линия, защото виждам (ако прочетеш във втория или третия публикуван от мен въпрос) че е във форма на активност (различна от извън линия) и въпреки че програмата скайп опреснява в реално време настроението на моя адресант, той не получава съобщения, стои с икона "извън линия", но ако се обадя, звъни (което според мен означава, че не съм блокиран)... Този процес се опитвах да си разясня, но още не ми е ясен.
zmeY писа за възли, време и т.н., но освен с някакво приложение, програма или др. не виждам как това се случва еднопосочно тоест аз виждам опресняването към мен (и всички други), но моите не се опресняват.
Ползвам КЮ от началото на 95-та, но единствено като обикновен юзър, при това все по рядко, защото абонатите все повече предпочитат СКАЙП. Факт! Тя се държи по добре от другите подобни програми и затова е особено популярна особено в България.
Според мен КЮ-то има едно предимство при чат - съобщението се доставя, когато получателя се включи в програмата. Освен това има отчет кога се е получило съобщението.
На мен лично ми се случва да оставя съобщение в скайп и да не разбера, че е доставено или се доставя по късно от събитието, за което съм го написал.
Освен това се опитвам да разбера какви програми -приложения има за скайп (в контекста на поставените от мен въпроси), защото постоянно се пишат такива.
Аз например ползвам основно две, които ги намирам за полезни - SkypeLauncher & SIN.
Това е за сега.
Благодаря.
smrudel
Искам предварително да се извиня, ако говоря глупости или пост-а ми се възприеме, като спам.
les.insense - Пращам съобщение до абонат, когато той е инкогнито или не е на линия. Когато се появи, би трябвало да получи съобщението, но не винаги става така - имал съм случай/и с пращане в продължение на 31 дни да дава съобщение "..." не е доставено или "недоставени съобщения "Х".
Отговор
zmeYpc - От едно известно време (от версия 3.хх насам) бе прекратена поддръжката на незабавно доставяне на текстови съобщения, когато страните не са на линия, поради огромната ЛАТЕНТНОСТ, натоварване и други странични ефекти, водещи до куп нежелани странични явления.

Няма ли да е по-добре съобщенията до абонати, които са извън линия, инкогнито и
отпочиващ да се пазят във временна папка на компютъра на изпращача, а не в междинни устройства, за който не е сигурно, колко време ще ги пазят. Едва ли някой ще изпрати 200 съобщения до някой, който е извън линия и така да му се задръсти компютъра. После тея временни съобщения, по някакъв начин периодично да проверяват списъка с абонати за техния статос и когато някой от списъка за който е било предназначено съобщение, се смени на линия, то да се изпрати, дори и без знанието на изпращача. Така или иначе съобщението се изпраща, когато и двамата са на линия, защо да се намира някъде "там" през това време.
1 Така със сигуност съобщението няма да бъде премахнато, изгубено или отхвърлено след определено време от междинното устройство.
2 Ще бъде освободено от допълнителна функция.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.