Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bulgarian | български
Skype Community > English > Skype for Windows > Skype Translations
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
radi8107
Здравейте!
Въпросът ми е следният-някой се е регистрирал в скайп с моя имейл,това го открих като си го отворих и получих поздравителното съобщение .Първото,което направих,беше да вляза през линка и да му сменя паролата,но същевременно пуснах съобщение на всичките му абонати да го предупредят да не използва чужди имейли.Така добре,вече не може да си го отвори,защото съм сменила паролата,но на другия ден същото лице се регистрира с ново скайп име /същото ,но с една цифра отзад/,и отново с моя имейл.Така като дам търсене на абонати в скайп с моя имейл излизат вече три имена.Ина второто смених паролата по същия начин.Проблемът е как може да се изтрие потребител от скайп ,искам да ги изтрия тези потребителски акаунти,след като някой го домързява да си направи имейл angry.png Писах също и на официалният форум за проблеми ,но се опасявам,че не ми е достатъчно добър английския правопис и може да не са ме разбрали.Сигурно има начин да се изтрие скайп име изобщо отвсякъде,след като през имейла си им смених паролите.И как все пак е възможно всеки да си се регистрира с чужди имейли,защо не направят активирането възможно само след отварянето на линка от мейла doh.png
Brum
Благодаря много за бързите отговори на @Калин @zmeYpc!
Аз сега се прибирам и като включих скайпа си тръгна нормално, не зная защо снощи и след рестартиране не можеше да се пусне. Засега няма да променям нищо, изглежда наред. Още веднъж благодаря, че се отзовахте много бързо!

П.П. От официалния сайт на Skype съм свалил програмата
Калин
QUOTE(radi8107 @ Sat Feb 2 2008, 16:23) [snapback]493288[/snapback]

[....]
И как все пак е възможно всеки да си се регистрира с чужди имейли,защо не направят активирането възможно само след отварянето на линка от мейла doh.png

Пишете ми по Скайп и ще Ви помогна да напишете оплакване до екипа на Скайп.

П.П. Brum, радвам се, че всичко е ОК smile.png
Ambi
Здравейтедано да не дублирам в-са, но тук има ужасно много мнения и просто няма да мога да прочета всички tongueout.png
Ако аз изтрия абонат от моя списък, без да го блокирам, при него ще изляза ли под въпрос ("обмислящ пълномощно") ?
Знам,че този статус е за блокирани или не-аднати, но ме интересува за триене какво вижда ответната страна?
Много благодаря предварително
zmeYpc
QUOTE(radi8107 @ Sat Feb 2 2008, 18:23) [snapback]493288[/snapback]
... някой се е регистрирал в скайп с моя имейл, това го открих като си го отворих и получих поздравителното съобщение.
Здравейте!
1. Аз едно не мога да разбера: как се получава така, че и вие, и този човек, имате контрол над един и същ адрес за е-поща!?
2. Проблемът с неприкосновеността си е ваш личен, не на Skype Technologies S.A. Вие имате грижа за смяна и опазване на собствените си пароли!
3. Всеки може да регистрира ново Скайп име и да посочи чужд адрес за е-поща, защото така е решил. В това освен недалновидност обаче няма нищо подсъдно, или незаконно.
4. Не можете да триете профили в Skype, които не са ваши. Има бавна и сложна процедура, а едва ли ще ви разрешат да изтриете повече от едно име наведнъж.
5. Вие сигурна ли сте, че никой освен вас няма достъп и контрол над този адрес за е-поща? Първо тази парола трябва да смените и да се уверите, че контролирате.
6. Тук по-назад и аз, и Калин, сме писали каква е процедурата по закриване на профил в Skype (регистрирано Скайп име). Но държа да ви предупредя, че компанията няма да закрие име, или да предприеме каквито и да е мерки в тази насока, ако не предоставите убедителни и неопровержими доказателства, че лично сте регистрирала и притежавате въпросния профил в Skype.
7. Това, че при търсене по е-поща излизат повече Скайп имена не е проблем. Ако, както твърдите, контролирате този адрес за е-поща и сте сменила паролите им, то след определен период те ще престанат да се извеждат, тъй като никой няма да ги използва.
8. Мисля, че нямате контрол над тази е-поща, или непрекъснато го губите вследствие на компрометирана сигурност. Вземете мерки. Няма никаква необходимост да се активира профила в Skype само след задействане на препратка от е-съобщение в потвърждение на регистрирането. Това е глупаво и неефективно. Мисля, че никога няма да се приложи за Skype.

Желая успех!

QUOTE(Ambi @ Sat Feb 2 2008, 20:10) [snapback]493340[/snapback]

... Ако аз изтрия абонат от моя списък, без да го блокирам, при него ще изляза ли под въпрос ("обмислящ пълномощно") ?
Знам,че този статус е за блокирани или не-аднати, но ме интересува за триене какво вижда ответната страна?...
Здравейте!
Ще вижда „обмислящ пълномощно“, тъй като в процеса на упълномощаване са били разменени пълномощни м/у двете страни. Вие прекъсвате вашето, но човекът отсреща – не. Това все пак е двустранен процес, нали?

QUOTE(Brum @ Sat Feb 2 2008, 18:47) [snapback]493298[/snapback]

... Аз сега се прибирам и като включих скайпа си тръгна нормално, не зная защо снощи и след рестартиране не можеше да се пусне. Засега няма да променям нищо, изглежда наред. ...
Радвам се! Все пак ви съветвам да направите пълна диагностика на системата. Когато имате време.
Ambi
zmeYpc, чакайки отговор, изпробвах това с моя приятелка, аз я изтрих, а тя продължава да ме вижда като онлайн. Твоят отговор е супер логичен, но защо практиката показа другото?
dull.png
zmeYpc
Говоря от личен опит, не от логика. Иначе причината да е така може е примерно латентност*.
Отпишете се и двете и пуснете повторно Skype.

* Забавяне, свързано с архитектурни особености на П2П мрежата на Skype. Най-често се дължи на облак, или възел в този облак, към който сте. Желателно е да мине определен период от време, преди направени промени да се визуализират, или да влязат в сила. Не може да се направи много, освен да се направи Файл > Отписване и после да се впишете наново, защото по този начин се очаква да се синхронизират данни, които иначе са кеширани при вас, и/или в този възел от вашия облак.
Ambi
много ти благодаря! оказа се прав wink.png приятна вечер !
Калин
Skype™ 3.6.0.248 за Windows
ВАЖНА ГОРЕЩА ПОПРАВКА – ОБНОВЕТЕ!

IPB Image || Изтегляне на горещата поправка || Списък с изменения (на английски)

Списък с изменения (български превод)
5.02.2008 г. Skype 3.6.0.248 за Windows
    * изменение: въвеждане на бял списък и черен списък за достъп до публичния API;
    * подобрение: подобряване на скоростта на свързване към мрежата на Skype от среда с рестриктивна мрежова политика;
    * отстранена грешка: уязвимост на Skype от скрипт за преминаване през зоните за сигурност*;
    * отстранена грешка: Skype забива понякога при напускане на групов чат;
    * отстранена грешка: Skype забива при непопълнено поле за Скайп име;
    * отстранена грешка: изгубване на списъка с абонати в определени случаи при провалено синхронизиране;
    * отстранена грешка: преградката MySpace е недостъпна при бърз достъп от клавиатурата;
    * отстранена грешка: извеждане на съобщение за грешка „Cannot focus a disabled or invisible window.“ при опит за смяна на снимка/аватар;
    * отстранена грешка: невъзможност за отговор на втори входящ разговор;
    * отстранена грешка: закриване на лентата със списъка с абонати и контролите за избор на група от съобщение с динамично съдържание при намаляване на прозореца на Skype;
    * отстранена грешка: наличие на неправилна препратка при проверка за обновяване;
    * отстранена грешка: грешно извеждане на графиката за задържан разговор;
    * отстранена грешка: свързване на USB камера при провеждан разговор не позволява започване на видео;
    * отстранена грешка: отваряне на панела с настройки на видеото при провеждане на видеоразговор е невъзможно;
    * отстранена грешка: Skype забива понякога при разгръщане на записи от хронологията на чата;
    * отстранена грешка: грешно извеждане в определени случаи на статусите за присъствие на участниците в конферентен разговор;
    * отстранена грешка: извеждане на неправилно съобщение при прекратяване на прехвърлянето от страна изпращача;
    * отстранена грешка: повторно възпроизвеждане на поздрава на гласовата поща при преглед на профила на абоната;
    * отстранена грешка: изобразяване на грешен флаг за Демократична република Конго;
    * отстранена грешка: извеждане на съобщение за препредаване на прехвърлянето едва след като прехвърлянето е завършило;
    * отстранена грешка: сгрешено име на езика „белоруски“;
    * Преводите са обновени.
* Проблемите със сигурността, свързани с вградения манипулатор на УРИ в Internet Explorer, за които ви информирахме по-рано.

Защо е желателно да обновите своята версия?
В заключение искам да споделя следното: тази версия не блести с нови функции. В нея са отстранени някои досадни грешки и е повишена сигурността: досадната грешка при прослушване на гласов поздрав; загубата на списъка с абонати (частично решен); неприятни грешки в графиката и взаимодействието с работната среда; проблемът с хипотетично използване на атакуващ скрипт за преминаване през зона с ниска сигурност и др., които са посочени.
Що се отнася до поддръжката на българския език искам да отчета основният напредък на нашата бойна група: най-сетне след успешни проби в инсталиращия пакет е включен нашият превод на WiX. Това е доста обемист текст на инсталатора MSI с отворен код. Наред с Inno Setup, чийто превод фигурира отдавна във всички версии повече от година и половина, този липсваше и сега картината е по-пълна. Който желае да се свърже с мен. Готов съм да го предоставя за ползване от всеки, имащ нужда. Отбелязахме и малък напредък по отношение на превода на Диспечера на екстри. Просто времето за проби не стигна, за да се включи нашият превод и на този компонент, но това със сигурност ще стане в следващото публично издание, защото всичко премина успешно.
Сега за проблемите – основният е, че продължава да не е възможно да се въвеждат знаци извън кодова страница windows-1251, независимо, че Skype e единнокодово (Unicode) приложение от самото си създаване. Това пак го дължим на нашите ИТ специалисти-титани–на–мисълта, заети със стандартизирането. Но, нищо има напредък и инженерите на Skype са приели борбата за своя и ще преодолеят ограничението. Вторият проблем е, че функцията „бърз клавиатурен достъп“ не работи на български. Функцията се ползва от незрящи и аз лично им поднасям извинения. Предприети са мерки това да се реши в най-скоро време.
Личното ми мнение е, че това е най-добрата версия на 3.6, която съм ползвал. Харесва ми подчертания стремеж на инженерите от Skype Technologies S.A. да изпипват нещата. Ще кажете какво ѝ е новото? Не е така. Зад фасадата има куп подобрения, които не са изредени в списъка с изменения защото ще се получи ферман. Като цяло получавате стабилна и отработена версия.
Приятно използване!
afreto
Имам един малко тъп въпрос. Понеже колкото и да се опитвам да прочета всички постове е почти невъзможно и не можах да намеря отговор затова пиша. забелязах че в предишните версии (нз как да го обясня) докато пиша съобщение и като натисна стрелката нагоре и ми помни последните три писания. а сега помни само последното и не можеш да го пратиш пак а само да го редактираш. защо е така?

ПП: Според мен може би е за да се избегне флууд. но бих искал да разбера от оторизираните хора.
zmeYpc
QUOTE(afreto @ Thu Feb 7 2008, 12:13) [snapback]494975[/snapback]

Имам един малко тъп въпрос. Понеже колкото и да се опитвам да прочета всички постове е почти невъзможно и не можах да намеря отговор затова пиша. забелязах че в предишните версии (нз как да го обясня) докато пиша съобщение и като натисна стрелката нагоре и ми помни последните три писания. а сега помни само последното и не можеш да го пратиш пак а само да го редактираш. защо е така?

ПП: Според мен може би е за да се избегне флууд. но бих искал да разбера от оторизираните хора.

Здравей, afreto!
Радвам се да те видя в българската секция! Този въпрос е поставян и му е отговаряно. Тук в българската секция, ако не греша. Досадно е да се рови обемиста тема, но това е положението. Ако повече българи им напишат искане за поддръжка и ние ще си имаме наш отделен български форум, където ще можем да си подредим информацията. Та, мнението на инженерите е, че това е така „по дизайн“. Не желаят да върнат поведението на стрелките, което познаваме. На мен също ми липсва. Особено възможността да се извикват исторически предишни отговори/коментари. Много беше удобно. Бетатестерите също нямат единно мнение по въпроса. Едни смятат, че това трябва да се ползва само за редактиране, ако някой е допуснал неволна грешка към момента на изпращане на съобщението. Други, към които сме аз и Калин, смятаме, че трябва да го върнат, както беше: със стрелките и хронологично. Нищо не помага, освен, ако някой не се хване да направи кампания и над 100 и повече потребители да им пратят искане за поддръжка в този смисъл. Аз останах много разочарован от това решение, но не мога да направя нищо повече. Моят доклад бе затворен като дублиран и пренасочен към по-стар, третиращ същия проблем, но и той бе затворен с отговор „по дизайн“. Водих и лични дискусии. Не получих логичен отговор защо. Единственият такъв беще в смисъл на честотата на ползвамост. Не за предпазване от флуд атаки. След изследвания на ползваемостта се доказало, че редактирането в оцветен прозорец е по-близко до това, което очакват потребителите на действието „редактиране“. Придвижването назад в хронологията на отговорите се свързвало с друго действие, и т.н. Чудя се какви са тия потребители, които са изследвали? Сигурно живеят в САЩ и ръцете им треперят! smile.png Та, това е положението. Аз все пак си мисля можем ли да направим нещо по въпроса? Ако имаш хора, на които им е писнало от тая глупава функция мога да ви помогна с оформяне на искането и да им пратим 50-ина такива в този смисъл. Пиши ми ЛС, ако желаеш.
anime boy
Здравейте на всички. Темата ви е много яка,но не можах да разбера,защо не мога да копирам нищо в или от моето skype.png mood? wondering.png
Калин
QUOTE(anime boy @ Fri Feb 8 2008, 17:06) [snapback]495487[/snapback]

Здравейте на всички. Темата ви е много яка,но не можах да разбера,защо не мога да копирам нищо в или от моето skype.png mood? wondering.png

Копирането е възможно чрез използване на клавишните комбинации: Ctrl+C (за копиране на съдържание) и Ctrl+V (за поставяне)
anime boy
QUOTE(Калин @ Sat Feb 9 2008, 11:14) [snapback]495799[/snapback]

Копирането е възможно чрез използване на клавишните комбинации: Ctrl+C (за копиране на съдържание) и Ctrl+V (за поставяне)

Подейства. Мерси. drink.png
Калин
QUOTE(anime boy @ Wed Feb 13 2008, 20:34) [snapback]497209[/snapback]

Подейства. Мерси. drink.png

За нищо yes.png
zmeYpc
Здравейте,
реших, че вместо да се занимавам с топер и подобните му, е най-добре да преведа материала, който модераторът Conroe вече посочи на вашето внимание. Надявам се това да изясни веднъж завинаги въпроса за супер възлите, въпроса за злобния характер на Skype и въпроса за ползването на ресурси без знанието и одобрението на потребителя. Надявам се тези спекулации да престанат.
ПОЯСНЕНИЕ: това е материал, който публикувах в темата за Skype във форума на калдата.ком.
Следва точен превод на английския текст, публикуван в сайта на Skype.
* Добре е всеки да се запознае с препоръките на документа и да повиши сигурността на своя компютър и мрежа.

Използване в университетите
Постъпвайки в университет много студенти, за пръв път в живота си, се оказват далеч от дома. Дали са в друг град, или на другия край на света, ключовата роля на Skype за студентите и за факултета в запазване на връзките с техните семейства, приятели и колеги, е все по-голяма.
Университетските администратори често ни питат как софтуерът на Skype ще се отрази на техните мрежи и какво да направят, за да подобрят ползваемостта на Skype от техните потребители, без това да наруши дизайна на обслужваните от тях мрежи. Тук събрахме някои от зададените въпроси с цел да споделим нашите идеи за все по-широкото навлизане на Skype в студентските градчета.

Можем ли да ползваме функциите на Skype за корпоративно управление?
Една от основните цели на Skype е да се предотврати несанкционираното подслушване на нашите потребители. В съответствие със същите принципи, ние искаме да предотвратим и способите за представяне с чужда самоличност, който измамниците често ползват при е-поща, за да измамят потребителите да им предоставят ценни лични данни.
За постигането на тези цели, Skype издава на всеки потребител на Skype „електронно удостоверение“, което всеки потребител на Skype може да представи при нужда от установяване самоличността на лице, провеждащо или получаващо разговор или съобщение по Skype. Тези електронни удостоверения образуват сърцевината на електронната директория на Skype, позволяваща на потребителите да се търсят един-друг по интернет, без нужда от централизиран списък, указващ кой е на линия.

Какво е електронно удостоверение?
Електронно удостоверение е електронно уверение, което може да се използва за установяване на самоличността на даден потребител на Skype, където и да се намира този потребител. По същия начин, както един документ за самоличност, по същия начин както един документ за правоуправление на МПС, така и електронното удостоверение трябва да притежава определени характеристики, правещи възможно използването му като средство за разпознаване. В частност то задължително трябва:
  1. Да носи име на съответния профил, подлежащ на разпознаване;
  2. Да е издадено от доставчик, който по всяко време да е в състояние да провери удостоверението;
  3. Да е трудно за подправяне; и
  4. Да съдържа заверяващ подпис на доставчика издател, което, в нашия случай, е Skype.
Удостоверяване
Тъй като всички потребители на Skype притежават електронни правомощия, на практика става възможно за всеки потребител на Skype да провери самоличността на кой да е друг потребител на Skype. Процесът се нарича удостоверяване: една на друга страните доказват истинността на своята самоличност.
Удостоверяването е критично важна стъпка за осигуряването на сигурност в комуникациите. Да си представим дискусия по чата с някой, който твърди, че е ваш бизнеспартньор, но който всъщност е подставено лице. Дискусията може да ползва възможно най-високия метод на шифроване, но няма пречки информацията да бъде публично огласена.

Шифроване
Комуникационните мрежи, като интернет, могат да бъдат следени от престъпници и хакери** в множество входно-изходни точки. Това е една от причините, поради които е-поща и много приложения за обмен на чат по интернет се смятат за незащитени от гледна точка на сигурността. С други думи, именно защото съществуват толкова много начини непознати лица да следят комуникациите на потребителите, потребителите са длъжни да предприемат категорични стъпки, за да предпазят себе си от този вид вмешателство.
Шифроването е процес на кодиране на съобщение с използване на математически принципи по такъв начин, че то да може да бъде прочетено само от получателя, за когото е било предназначено. През вековете са разработени множество техники на шифроване, но всички те могат да бъдат сведени до представата за сейф и ключ: веднъж щом тайното съобщение се постави в сейфа и бъде подсигурено със съответния ключ, то може да бъде прочетено отново само от някой, който разполага със същия ключ.
Skype използва широко разпространени стандартизирани алгоритми за шифроване, за да предотврати обмена на потребителите на Skype да попадне в ръцете на хакери и престъпници. Правейки това, Skype спомага за гарантиране на неприкосновеността на потребителя, а така също и за целостта на данните изпращани от един потребител до друг, и обратно.

Независима оценка на сигурността***
Докладът за шифроването на Skype (можете да изтеглите и файл с подпис в PGP за доклада) предлага подробен преглед на структурата на сигурността, внедрена в продуктите на Skype. Skype предоставя на своите потребители защита срещу широк набор от възможни атаки, като представяне с чужда самоличност, подслушване, атаки от типа „човек по средата“ и изменение на данните при предаването им.
Докладът описва общите защитни механизми на въоръжение в цялата инфраструктура на Skype, както и общата политика на сигурност, стояща в основите на всички разработки в рамките на действащата структура на Skype.

Как да предотвратим администрираната от нас мрежа да приютява супер възли?
Skype използва пиърингов комуникационен обмен с цел да позволи на потребителите да се намират един-друг. В следствие на това може да се случи така, че малък процент от нашите потребители да съхраняват запис, отразяващ електронното присъствие на други потребители Когато даден потребител съхранява запис, отразяващ електронното присъствие на други потребители, същият се нарича „супер възел“, или още възел от директорията.
Въпреки че трафикът, изпращан към супер възлите е пренебрежимо малък, съществуват институции, които са заинтересовани да предотвратят потребителите на тяхната мрежа да се превръщат в супер възли и по този начин да отговарят на запитвания в директорията за други потребители.
Съществуват няколко начина да се предотврати превръщането на Skype в супер възел:
  • От Skype 3.0 насам се предоставя нарочен регистърен ключ с настройка, позволяваща забраната на функционалността супер възел.
  • За всеки компютър в състава на мрежа, която е зад устройство за транслиране на мрежови адреси (NAT) или зад рестриктивна защитна стена функционалността супер възел е забранена.
  • Клиентите Skype зад HTTP или SOCKS5 посредници не действат като супер възли.
Обикновено предприятията избират да използват регистърната настройка за изключване на функционалността супер възел просто защото е много директен начин за разгръщане на обект за групова политика под Windows, съдържащ съответния регистърен ключ с настройката. Докато университетите често намират този подход за проблемен, тъй като компютрите може да не са тяхна собственост, или да се стопанисват от хостингова организация, което прави трудно, да не кажем невъзможно, правилното прилагане на регистърния ключ с настройката.
В тези случаи е много по-подходящо да се конфигурира SOCKS5 посредник. Skype може да се настрои да използва SOCKS5 посредник независимо къде в мрежата е клиентът с публичен ИП адрес или в мрежа с частен ИП адрес.
И докато използването на SOCKS5 посредник все още изисква ръчна намеса от потребителя, то използването на обикновен посредник позволява да се спести „образуването“ на трафик към Skype. В цялост мярката има допълнителен положителен страничен ефект от намаляване на супер възлите в мрежата, от намаляване на фалшивите грешни предупреждения от системите за предотвратяване на прониквания и позволява точно замерване на натоварването от Skype в опосредстваната мрежа.

Други полезни ресурси за сигурността

Сигурността на вашия компютърОтзиви за сигурността
ДОПЪЛНЕНИЕ
Оправих някои правописни грешки. И ми се струва оправдано отново да ви дам препратка към:
Ръководство на Skype за системни администратори. Ето и препратка към NoSuperNode.reg, който да изтеглите и да приложите при вас. Имайте предвид, че ще влезе в сила при повторно пускане на Skype.

Бележки
* Кодът може да намерите на предишната страница и на ръка да го пресъздадете във вашия регистър. Или да можете да създадете празен файл (името и къде го създавате е без значение; важно е да има разширение reg; да речем, че се казва NoSuperNode.reg), който да редактирате в Notepad, като въведете:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Skype]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Skype\Phone]
"DisableSupernode"=dword:00000001

Записвате файла и затваряте Notepad. Уверете се, че разширението е .reg. Ако е различно, сменете го на ръка. Щракнете двукратно по файла и отговорете с ДА на следващия диалог. Готово.

** И не само. Много правителства пей дават да подслушват за щяло и нещяло всички потребители вкупом, вменявайки им виновност по презумпция, а не обратното, както повелява правото – до доказване на противното. По рано писах подробно в темата. Ще е интересно да се проследи как ще се развият нещата, защото фирмата твърдяща, че ще е в състояние да следи обмена на информация по Skype (в офертата ѝ се описва троянски кон, който се инсталира през е-поща на всяка от подслушваните системи и прихваща клавиатурата, видеото и друг трафик, в т.ч. този на Skype, като за да се дешифрират данните се краде и паролата за Skype, не друго!) е поискала от правителството на Бавария за всеки компютър, който ще бъде следен инсталационна такса от 1500 € без да се включват таксите за поддръжка и др. разходи. На практика е съвсем в реда на нещата антишпионските софтуери да почнат да го прихващат. Създаването и ползването на троянски коне е наказуемо във всички страни от ЕС. Много интересно как ще се оправдават.
*** Изследването е на Том Берсън от Anagram Laboratories, който има 35-годишен стаж като специалист криптограф. Направено е през 2005 г.
Plear
hi.png Здравейте, аз за първи път ви пиша и искам да разбера дали мога по някакъв начин да си изтегля/download-na на мой приятел аватара/снимката. Доколкото си спомням на една от предишните версии можеше. Мерси предварително. inlove.png thinking.png skype.png - N1
zmeYpc
QUOTE(Plear @ Fri Feb 29 2008, 22:42) [snapback]502708[/snapback]

hi.png Здравейте, аз за първи път ви пиша и искам да разбера дали мога по някакъв начин да си изтегля/download-na на мой приятел аватара/снимката. ...
Ако си е качил снимката/аватара в MySpace мисля, че можете без проблеми. Иначе в момента можете единствено с програма за правене на екрани: показвате профила на абоната и снимате неговата снимка/аватар. Не е ли по-добре да го помолите да ви я изпрати?
Божан
Ехо айде вече някой да направи нещо по въпроса с тази глупост "Отпочиващ".
На всеки е ясно, че нито смислово, нито функционално отговаря на "Do Not Disturb", което си е
най обикновенно "Не безпокой".

Дано в следващата версия го оправят.
zmeYpc
QUOTE(Божан @ Sat Mar 1 2008, 23:32) [snapback]503070[/snapback]

Ехо айде вече някой да направи нещо по въпроса с тази глупост "Отпочиващ".
На всеки е ясно, че нито смислово, нито функционално отговаря на "Do Not Disturb", което си е
най обикновенно "Не безпокой".

Дано в следващата версия го оправят.
Здравейте, Божане!
Не мисля, че е глупост и зависи от преводачите. Знам, че е много трудно да се търси и чете темата, но е добе преди да се квалифицира да бяхте прочели всички за и против за превода на „Do Not Disturb" като „отпочиващ“. Ще си позволя да посоча на вашето внимание всички коментари по въпроса. За прегледност. Ето ви препратка към всички коментари. От своя страна, аз ще си позволя да сумирам написаното до момента.
QUOTE(Fallen_Angel @ Mon Aug 21 2006, 13:12) [snapback]289591[/snapback]
- Статуса "Do Not Disturb" в буквален превод е "Не безпокойте". В БГ превода обаче е преведено като "Отпочиващ". Е то ако е отпочиващ, на английски щеше да е Relaxing.
QUOTE(zmeYpc @ Fri Aug 25 2006, 14:36) [snapback]290932[/snapback]
Как "Do Not Disturb" стана "Отпочиващ"?
1. Моля, не търсете буквалното. Не ни насочвайте към "Relaxing" и др. подобни. Буквалност не търсим.
2. Ние се обединихме (доста версии назад) около идеята да използваме една дума. В страдателен залог. Дайте по-добро предложение. Не сме търсили еквивалентност. Търсили сме смисъла. Езиците не се препокриват 100 на сто. Мисля, че на български "отпочиващ" предава достатъчно ясно идеята за "необезпокояване".
3. Тоест, когато отпочиваме не е желателно да ни безпокоят. Нали? Или греша?
QUOTE(tdik @ Sun Aug 27 2006, 03:10) [snapback]291419[/snapback]
Рядко ползвам състоянието "Do Not Disturb", но ми беше ужасно трудно да се сетя, че това е "Отпочиващ" на български...
Не знам за вас, но аз когато съм отпочинал, вече не съм изморен - т.е отпочинал съм! Преди това съм си почивал. Хубаво е да има правила и да се спазват, но "Не безпокой!" е много по-подходящо. в случая DND може би вече се е наложило като абревиатура и може да се използва на местата, където мястото не стига.
QUOTE(zmeYpc @ Wed Aug 30 2006, 02:08) [snapback]292434[/snapback]
но ми беше ужасно трудно да се сетя, че това е "Отпочиващ" на български...
Подбудите ни за това излагам по-горе. Далеч съм от мисълта, че е идеално решение. Но в контекста на това, което търсехме това е изразът, който преди повече от година и половина избрахме. Ще трябва наистина много добра аргументация, за да го променим. Тук въпросът не е до буквалност на превода. Въпросът е до краткост, отличимост, запаметяемост. И изразителност. Една дума на място чини повече от две.

DND може би вече се е наложило като абревиатура и може да се използва на местата, където мястото не стига.
Явно не разбирате. Никъде няма да има абревиатури на латиница. Въпросът с налагането им в други софтуери пред нас не стои. Не ние сме виновни за калпавите и недоправени преводи, които ни заобикалят. Ако този статус трябва да се съкращава (а това уверявам ви не се налага никъде засега), то и на български ОТП (от "Отпочиващ") си е доста добро, ако ме питате. В някои други приложения за Skype, които лично аз превеждам и поддържам съм го превел така, както съм създал и абревиатури за останалите статуси. Не бива да се привързваме към това, което е на английски и да копираме сляпо. Много хора днес поназнайват английски, но не си дават труд да разберат, че в него има латински, френски, испански и др. заемки. Не се замислят етимологичски в/у материята, а това за всеки един преводач е пагубно. Не бива сляпо да се копира, а още по-малко в език, чиято писменост е уникална от повече от 1000 години да се внася с лека ръка какво ли не. Хората са по-интелигентни и когато видят "Отсъстващ" и да речем на близко място "ОТС" лесно ще проумеят, за какво иде реч. Нека не подценяваме хората.
...
"Не безпокой!" е много по-подходящо.
Грешите! И тук ви е грешката: и на вас, и на другите нескопосани преводи, където става въпрос за статуси... Статус на български трябва да се изрази или неутрално с наречие, или страдателно, защото се понася от потребителя. Това "Не безпокойте" НЕ Е отправено към другия, то е отправено към вас самия. "Статусът характеризира носителят си" - каза тя [в моя коментар става въпрос за сестра ми; тя е другият български преводач]. Не е обратното - казвам ви аз.

Ще спра дотук. Коментарът стана много дълъг. По нататък въпросът е коментиран от lyubo_iliev, Nicky, Калин. Своите разсъждения мисля, че най-добре съм изложил тук.
Божане, ще се раздвам да се запознаеш с всички мнения и като вземеш предвид доводите на преводачите, които излагам, искам да те помоля да излезеш с конкретно предложение как точно да запишем този статус в страдателен залог.
anime boy
QUOTE(zmeYpc @ Sun Mar 2 2008, 18:59) [snapback]503371[/snapback]

конкретно предложение как точно да запишем този статус в страдателен залог.

1) да не се обезпокоява thinking.png
2) не желае да бъде обезпокоен thinking.png
3) не го безпокой thinking.png
zmeYpc
QUOTE(anime boy @ Sun Mar 2 2008, 23:24) [snapback]503391[/snapback]

1) да не се обезпокоява (think)
2) не желае да бъде обезпокоен (think)
3) не го безпокой (think)
Вие, когато правите тези предложения наясно ли сте какво е страдателен залог!? Явно не сте. Ето какво е:
...страдателен залог образуват само преходните глаголи. Напр. глаголът страдам, който е непреходен, няма страдателен залог (не може да се каже „той е страдан, те са страдани“), докато изстрадвам има: „Тези пари са изстрадани“).
Тоест трябва глаголът да е преходен, а „страдателен“ означава, че този, който „обявява“ статуса трябва да търпи, т.е. да „изстрадва“ деянието, т.е. статуса. Нито едно от трите ви предложения не отговаря на случая.
Нека ви развеселя със следния виц:
– Деятелен залог е, когато заложиш 100 лв. на Еврофутбол, а страдателен е, когато ги изгубиш.
Смятам, че и вие не сте се запознал с всички коментари тук по темата, затова ще цитирам една дълга извадка от нещо, което написах по въпроса тук:
QUOTE(zmeYpc @ Fri Sep 1 2006, 23:57) [snapback]293601[/snapback]
QUOTE(Nicky @ Fri Sep 1 2006, 13:52) [snapback]293370[/snapback]
И аз съм напълно поддържам тезата, че "Отпочиващ" е неточен превод.
- Съгласен съм че един превод трябва да се стреми, както пишеш, "да е максимално близко до оригинала". Особеното тук е, че освен това той трябва да е "максимално близко" и до нормите и стилистиката на езика, на който е направен.
- "Не безпокой" 1) не е в страдателен залог. Това му е недостатъкът. Както споменах всеки статус, според нас, а и според българската граматиката, е желателно да изразява състоянието на търпящия (понасящия) това състояние. В този случай повелителния израз, който предлагаш е отправен към другия събеседник. Идеята ни е да намерим близък (не буквален, нито сляпо зает от друг превод) израз, който възможно най-вярно да отрази идеята, че всички статуси са понесени от потребителя, който ги сменя. 2) има две думи. В много ранна версия на превода имахме проблем със статуса Skype Me. Първоначално бях записал "Скайпни ме". Сестра ми даде довод №1 и тогава съвсем естествено този статус стана "Скайпващ". По същество ние направихме нова дума. Нов глагол.
- Защо трябва да са в страдателен залог? Това е най-важният въпрос, а не какво да заемем от други добри/лоши преводи на български? Нека за момент предположим, че всички статуси се преведат така:
Извън линия
На линия
Скайпни ме
Отсъства
Недостъпен
Не безпокойте
Невидим
Това е буквалният подход: имаше текст за превод - готово преведен е! Но ние (понеже първоначално преводът на Skype залегна в дипломната работа на сестра ми по компютърна лингвистика и се занимаваше с идеи за и анализ на съществуващи потребителски интерфейси на български) се хванахме и разглобихме всички взаимовръзки в това опосредствано взаимодействие, каквото се явява един локализиран ГПИ. И то с оглед на българския книжовен език, стил, правопис и граматика. Идеята за страдателността идва от същината на статусите - в медицината - в производството (сравни: Линия: включена | претоварена | на 30% мощност). Така-а. Когато това изискване се пренесе тук се вижда къде са грешили буквалните преводачи. Всеки език има собствени правила, и ако си преводач придържай се към тях. Стига с това харесва ми, не ми звучи, звучи ми. Дайте да се обърнем към логиката и словореда и нормите на българския език и граматика. Нека спрем да се впечатляваме къде какво е, как сме го запомнили и пр. Нека мислим от позицията на нашия език и да се опитаме да изразим себе си на български:
Извън линия
На линия
СкайпВАЩ
ОтсъстваЩ
Недостъпен
ОТПОЧИВАЩ
ИНКОГНИТО
Сега между статусите има СВЪРЗАНОСТ. Неутрални са и се понасят от потребителя, който ги задава.
Езикът ни е в хармония и мир със собствените си конструкти, които го крепят като език.
- Бих се радвал да имаше някаква страдателна и свършена форма на глагола "безпокоя", но няма. Най-близкото и естествено за статуса на нежелаещия да бъде безпокоен потребител, когато той назовава себе си в това състояние, бе "Отпочиващ".
- не са проблем броят на знаците; шрифтовете отдавна не са проблем в случая.
slawei
ЗДравейте
имам следния въпро.От няколко дни съм пратил на един стар познат съобщение в скайп(1 седмица), но все ми дава , че абонатът не е получил съобщението си понеже не е на линия.Искам да кажа, че нито той , нито аз съм в неговия списък с абонати.Пробвах да му звънна , но няма ефект.Искам да възстановя стари приятелски отношения , но няма как явно.Предполагам , че си е активирал в менюто да не получава разговори и съобщения от лица , които не са в списъка му.Има ли начин все пак да получи моето съобщение?????КОлко дни се пазят в''АРхива" недоставените съобщения????Тоест , ако съобщението е пратено преди 1 седмица , и 1ак след 3 месеца и двамата абонати са едновременно на линия ще се получи ли???
ПО горния ми въпрос :сигурен съм , че с лицето сме били по едно и също време в скайп , понеже аз не си изключвам моя , тоест предполагам , че сме се засекли.
Мерси предварително!!!!!!
zmeYpc
Не виждам да има проблем. След като този човек, за който пишете, е решил да е така явно ще трябва да намерите друг начин да говорите с него: мобилен, е-поща, друго. В крайна сметка, това, което от ваша гледна точка е неудобство и проблем, за други е лична неприкосновеност. Опитайте друг начин да помолите този човек да ви упълномощи.
Три месеца е прекалено дълъг период за такова нещо. Във всеки случай вие не сте в неговия списък. Или не приема съобщения и разговори от хора извън списъка. Или ви блокира. Не знам.
anime boy
"не желаеЩ да бъде обезпокоен"? thinking.png
Това ли е страдателен залог? До колкото разбрах броят на символите не е проблем.
zmeYpc
Уважаеми anime boy,
Най-просто можете да си представите залозите така:
1. „Какво сам/им прави?” – залогът е деятелен.
2. „Какво си/му прави?” – значи е страдателен.
Както в повечето езици, и в българския език не всеки глагол има страдателна форма. Това зависи от преходността или непреходността му (още се говори за свършен и несвършен вид на глагола, но това вие май сте го учил в училище – да не ви губя времето). Моля, запознайте се и с „Българската граматика в таблици и схеми за прогимназисти“ от г-жа Ванина Сумрова.
Иначе, прочетете това, което ви цитирах по-горе: започва с „Идеята за страдателността идва от същината на статусите...“ и нататък.
За мен като преводач няма никакво противоречие. Когато една глаголна форма не отговаря на морфологичните изисквания (т.е. неутралност и страдателност на всеки статус), поради непреходността на глагола „безпокоя“ смятам, че е съвсем естествено да се ползва друг глагол, който има преходност. В нашия случай „отпочивам“ замества „безпокоя“. И в това няма нищо нелогично. Все пак превод не се прави буквално, както имах възможност да подчертая по-горе.

С уважение,

П.П. Примерът, който давате е подходящ, но се изписва слято. Така: „Нежелаещ да бъде обезпокояван“. Пак горе (в цитата, към който ви насочих) пише, че нашият стремеж е бил да се ограничим до една, максимум две думи. Това, което предлагате е дълго и предполага повечето статуси да бъдат видоизменени, за да се запази формална и морфологична близост и сходство.
Срв., „Обмислящ пълномощно“, „Блокиран“, „Скайпващ“, „На линия", „Извън линия“, „Отсъстващ“, „Инкогнито“.
Хайде сега, добавете към повечето от тях „желаещ“/„не желаещ“ плюс други паразитни от рода на „сега е“, „сега не е“ и т.н. и ще проумеете, че краткостта е по-ценна и изразителна от някакво буквално подражаване на английския текст. В крайна сметка ПИ се прави за българи и единственият критерий е това, което е правилно и добро за българската граматика и синтактичен строеж. Не механично обратното.
sean-john
Здравейте,
имам следния проблем със skype абоната ми, когато съм на линия и някои мои познати ми пишат,аз не им получавам съобщенията,нито те моите. Някой път ще работи перфектно,някой път нестава и нестава моля за съвет и помощ,защото така немога да разбера кога някой ми е писал и кога не... все едно нямам skype sadsmile.png( ,дано не ми се повтаря запитването,ако е така се извинявам.
Мерси
zmeYpc
Здравейте, sean-john
Запитването ви се повтаря, но какво пък ще припомня пак:
1. Винаги инсталирайте последната публична версия от сайта на Skype.
2. Останете, колкото се може по-дълго на линия, за да може вашият статус да се запише в повече възли от мрежата.
3. За да се получават съобщенията трябва: а) да сте се упълномощили, б) да сте на линия и двамата.
valima
Здравейте, имам въпрос на който с търсачката не намерих отговор и ще се радвам ако някой ми отговори. С линукс съм и в скайпа за линукс няма настройка за това да може когато някой ме търси по скайп, компютъра ми (не колоните) да звъни. Под уиндоус няма проблем.
zmeYpc
Здравете, valima!
Вече ви отговорих в калдата на този въпрос, но понеже питате тук си направих труда да задам вашия въпрос директно на разработчиците на Skype за Linux. Вие проверете това, което ви писах. Това е, което лично аз знам. Докато чакаме да ми отговорят обаче бихте ли написали номера на използваната от вас версия на Skype и варианта и версията на използваната от вас дистрибуция? Също ще е добре да напишете и модела на звуковата карта и използваните от вас звукови системи в Linux.
valima
Благодаря за отговора, сетих се кой сте.
Версията на скайпа е 1.4.0.118
Suse 10.3
звуковата ми карта е: Realtek ALC850 8channel AC'97 audio codec
това е за момента което мога да дам като информация.
zmeYpc
Здравейте пак!
Благодаря за подробната информация, това и предадох. Уви, според отговора на главния разработчик на Skype за Linux (aka berkus): няма такава възможност в нито една дистрибуция на Linux.
demon-777
Здравейте и аз искам да попитам нещичко......
Та въпросът ми е следният:
Когато прехвърлям някакъв през скайп до мой приятел понякога с жълто труъгълниче с възклицателен знак ми изписва че трансферирането се препредава.

И понеже обяснителната записка(помощ) е на английски от който нищо невдявам искам да попитам :

1-какво означава че трансвера се препредава
2-на какво се дължи
3-как да се избегне

Вероятно има огромен пост някъде тук из форума по тази тема но чета вече от 21:00 насам и търсачката ползвам ама нищо неоткривам така че ако може някой да ми обясни няма да е зле.

Мерси и лека вечер на всички!
zmeYpc
Отговаряно е. Опитайте с „прехвърляне“ и „препредава“. Опитайте и с английските термини.
Тук ви давам и официалните обяснения. Дано помогнат.

Какво е „препредавано прехвърляне“?
„Препредавано прехвърляне“ означава, че не сте в състояние да осъществите директно свързване с другата страна, поради вашата защитна стена или рутер/параметри за транслиране на мрежов адрес ТМА (Network Address Translation – NAT), или такива у отдалечената страна. В този случай, прехвърляният файл се препредава през други равноправни възли (пиъри) в мрежата. При препредавано прехвърляне, Skype ограничава скоростта на прехвърляне на файла до 1,0 КБ/с. Само възли с достатъчно пълна честотна лента се използват за такава цели.
На български: скоростта се понижава до 1,0 КБ/с и се дели на възможните за момента възли.
Оправете си оборудването, настройките, рутера; сменете доставчика, и т.н. Същото – за другата страна.
Като начало ЗС, после статични ИП адреси. После правилно конфигурирани портове и услуги и приложения в ОС, които ползват свързването с интернет. Много е важен доставчика, много!

Скоростта на прехвърляне на файлове при мен е ниска. Какво не е наред?
Скоростта на прехвърляне на файлове зависи от наличната честотна лента общо за изпращащата и за получаващата страна. Срив в интернет също може да предизвика понижаване на скоростите. Ако при вас прехвърлянето се препредава, скоростта на прехвърляния файл също ще бъде ограничена. Прочетете повече за това в следващия въпрос.
На български: скоростта може да варира. Колкото повече – толкова повече. Знам, че достига неверятни скорости, но зависи от качеството на свързване с интернет.

Защо при мен прехвърлянето на файлове е бавно?
Няколко са възможните причини защо при вас скоростта на прехвърляне на файлове е ниска. Препредаваните прехвърляния (вижте първия въпрос) обикновено са с ниска скорост за сметка на директните свързвания. Скоростта също може да зависи от наличната честотна лента (изпращане/изтегляне) на изпращача/получателя на файла. Ако и двете страни ползват приложения, заемащи честотна лента, това също забавя прехвърлянето. И накрая, яко в момента провеждате разговор по Skype, Skype ще даде приоритет на трафика по преноса на глас пред трафика по прехвърляне на файл, за да не се наруши провежданата от вас дискусия. Скоростта на прехвърляне на файлове ще се подобри, ако прекратите разговора по Skype. Ако изпълнявате други програми, ползващи честотна лента, като клиенти за е-поща, браузъри и т.н., същите ще оказват влияние на скоростта.
На български: понякога с даден абонат не може да се направи нищо, защото мрежата е с равноправен достъп и с децентрализирана топология (п2п). Не винаги е възможно да имаме директно свързване с всеки от нашия списък. Колкото по-важен и по-голям е прехвърляният файл, толкова повече свободен ресурс трябва да освободят и двете страни.
roop
Здравейте!
Имам 1 въпрос..Може ли да се изтрие едно скайп име или пък д асепромени скайп името

Мерси предварително

Калин
QUOTE(roop @ Mon Mar 24 2008, 22:08) [snapback]510234[/snapback]

Здравейте!
Имам 1 въпрос..Може ли да се изтрие едно скайп име или пък д асепромени скайп името

Мерси предварително

Не - нито един от вариантите е възможен. Преди време си писах със служител от отдела по поддръжка и ми казаха, че дори и да пратите мейл за изтриване на Скайп името то няма да бъде изтрито. До колкото разбрах досега никога не е било изтривано Скайп име от базата данни. Промяната му също е невъзможна.
izrotbg
[i]-= Абе хора днеска гледах едно клипче в което се позваше как някав пич като щтракне на някои абонат който е инкогнито и му показва че тои сащност е онлине ... някои бяха писали че това било някав бъг др беше писал че се правели през Ц папка УИНДОЪС там имало няква папка на скъпа и от там се сменял цвета на иконата дето е за инкогнито .... проверих сички пц-та в офиса ми и моят в нас и не намерих така папка .... имаше и един дето каза че тоя просто бил сменил цветовете в самото клипче .... някои знае ли дали тва е наистина вазможно ( да виждаш дали някои е инкогнито ( без да му званиш или пиешеш) или не ) мерси предварително за инфото ... =-
zmeYpc
Доколкото знам – не, не няма такава възможност. Съмнявам се въобще, че има такъв бъг, позволяващ това.
zmeYpc
Skype™ 3.8.0.96 БЕТА за Windows
IPB Image || Изтегляне на бетаверсията || Списък с изменения (на английски)

Списък с изменения (български превод)
2.IV.2008 г. Skype 3.8.0.96 БЕТА за Windows
    * известен проблем: оставянето на гласово съобщение до неупълномощен потребител извежда грешка;
    * изменение: пренаписана поддръжка за uPnP;
    * изменение: Диспечер на екстри версия 2.0;
    * изменение: скриване по подразбиране на снимката/аватара при заявка за пълномощно;
    * подобрение: качество на звука при разговор;
    * подобрение: обновяване на добавката за Internet Explorer;
    * подобрение: обновяване на разширението за Firefox;
    * подобрение: обновяване на Skype4COM;
    * сменено поведение: разделителна способност от 160 х 120 пкс на видеото за Pentium III и по-бавни компютри;
    * отстранена грешка: изчезване на абонати от списъка в редки случаи след обновяване;
    * отстранена грешка: неработещи препратки към публични чатове във Vista;
    * отстранена грешка: замръзване на предварителния изглед на картината при видеоразговор при някои потребители;
    * отстранена грешка: преминаване на разговора към оставяне на гласово съобщение, дори при изключена ГП в Настройки;
    * отстранена грешка: приемащата страна понякога получава черен екран на картината;
    * отстранена грешка: замръзване на предварителния изглед на картината;
    * отстранена грешка: функцията ВК картина е невъзможна с процесор Core2Duo E8200;
    * отстранена грешка: потребители, които не са се вписвали отдавна не се откриват при търсене, непосредствено след вписване;
    * отстранена грешка: Skype забива в редки случаи при прехвърляне на файл;
    * отстранена грешка в API: невъзможност за препращане на разговора, когато името на потребителя съдържа запетая.

Защо е желателно да обновите своята версия?
Версията, която излиза днес се отличава от 3.6 най-вече по подобреното качество при разговор. Това ще оценят потребители с 5.1 и 7.1 звук. Особено внимание е обърнато на пестенето на ресурси за по-слабите машини. Основните подкомпоненти са преработени и са с нови версии. Променено е взаимодействието с uPnP в операционната система. На практика модулът е пренаписан изцяло. Като цяло 3.8 заема по-малко ресурси в оперативната памет при разговор и в режим на престой. Версията е означена като бета-, защото времето не стигна, за да се изчистят всички грешки в гласовата поща, както и някои други дребни, но досадни грешки. Очаква се 3.8 да има скоро златно издание, в което и тези пропуски ще бъдат отстранени. В заключение искам да споделя следното: тази версия не блести с нови функции. Ще се радвам да споделите вашите впечатления от 3.8.
Приятно използване!
IPB Image
Misheto6
Здравейте,от няколко дни като ми пишат не ми доставя съобщенията,а като провеждам разговор ми прекъсва на 20-та секунда,някой може ли да ми помогне.
Bellatrix
Здравейте и от мен! hi.png
Интересува ме въпрос, свързан с видеоклипчетата, които потребителите на скайп слагат в настроенията си. С последната версия на скайп съм, а когато реша да сложа някакъв клип не се получава. Само аз ли имам този проблем? doh.png
Благодаря предварително и приятен ден! smile.png
zmeYpc
QUOTE(Misheto6 @ Tue Apr 8 2008, 00:59) [snapback]514820[/snapback]
Здравейте, от няколко дни като ми пишат не ми доставя съобщенията, а като провеждам разговор ми прекъсва на 20-та секунда, някой може ли да ми помогне.
Каква е точно версията, която използвате и вашата машина покрива ли системните изисквания за работа на Skype?

QUOTE(Bellatrix @ Tue Apr 8 2008, 12:05) [snapback]514932[/snapback]

Здравейте и от мен! hi.png
Интересува ме въпрос, свързан с видеоклипчетата, които потребителите на скайп слагат в настроенията си. С последната версия на скайп съм, а когато реша да сложа някакъв клип не се получава. Само аз ли имам този проблем? doh.png
Благодаря предварително и приятен ден! smile.png
Здравейте Bellatrix, с коя точно версия на Skype сте? Допускам, че вероятно имате проблем с инсталираните Adobe flash плеър и с ActiveX контролата за flash в Internet Explorer. Неотдавна писах за тези проблеми и как се решава в друга тема за Skype. Тръгнете от последната страница към началото, или потърсете за „flash“ в темата.
Misheto6
[quote name='zmeYpc' date='Tue Apr 8 2008, 17:32' post='515621']
Каква е точно версията, която използвате и вашата машина покрива ли системните изисквания за работа на Skype?

С последната версия на скайп съм
sitalk9996
Здравейте, моят въпрос е малко глупав...Как мога да разбера дали съм изтрит от абонатния лист на друг абонат? Прочетох по-нагоре, че би трябвало да се появи "обмислящ пълномощно", но мисля, че не винаги е така, защото когато съм бил трит други абонат, той остава онлайн в моя лист.
zmeYpc
Misheto6, напишете ми версия във формат: Х.X.X.XXX. Това се вижда от Skype > Помощ > За Skype
Та, каква точно е версията, която използвате?
Писах ви също да проверите, дали вашата система отговаря на минималните изисквания. Това се вижда от страницата за изтегляне. Нищо не споменавате за тях.
Пак – отговаряте ли на препоръчителните системни изисквания?

За да става това, което описвате причините могат да са най-различни: звуков драйвер, недостиг на памет, недостигащ пропусквателен канал за разговор, некачествен хардуер (микрофон, камера с вграден такъв) и др. такива. На практика Skype 3.6 използва това, което е в системата: звукови и видеодрайвери, directx (желателно е да е поне 9.0c и да е в изправност), activеx контрола за flash и др. Какво точно става във вашия случай след 20-та секунда?
а) Няма звук, но разговорът продължава;
б) Разговорът се разпада, приложението работи;
в) Разговорът се разпада и приложението (Skype) извежда грешка и забива.
Първо проведете няколко пробни разговора с робота echo123. Запишете се и анализирайте качеството. Пробвайте да запишете звук със Sound recorder с по-голяма дължина. Прослушайте и анализирайте. Опитайте се да освободите повече ресурс: при разговор затворете тези приложения, които не ползвате и знаете, че ползват трафик. Прегледайте услугите и процесите във вашата ОС и спрете тези, които заемат памет, трафик, или нямате намерение да ползвате. Пробвайте да започнете разговор без вие да говорите, оставете другата страна да говори, а вие не ползвайте вашия микрофон. Какво става на 21-та секунда? Ако разговорът продължава, просто се снабдете с друг микрофон. Посетете сайта на Skype, или потърсете назад в тази тема ръководства за настройване на звука. Изпълнете ги и се запознайте детайлно с настройките на звуковата карта. Обновете вашия звуков драйвер до последната стабилна версия и се уверете, че възпроизвеждате и записвате звук. Обърнете внимание и на кодеците, инсталирани при вас (има безплатен инструмент за анализ Gspot, ползвайте го)...
Поканете приятел, при който нещата работят и с повече опит от вашия да ви помогне за системата.
В повечето случаи, подобни на вашия, нещата опират не до последната, предпоследната и най-последната версия на Skype, а до самата машина и ОС. Проверете, дадох ви някои насоки.

sitalk9996, ако вие премахнете някого от вашия списък ще го виждате като „обмислящ пълномощно“. Но той не ви е изтрил и затова вижда вашият ЛС. Както и обратно. Не знам да има друг начин.
Това не съм наблюдавал (някой, от чийто списък съм изтрит да му продължавам да му виждам ЛС), но пробвайте:
а) да се отпишете и впишете (трябва да сте сигурен, че помните паролата си);
б) да премахнете config.xml (ще загубите всички промени по настройките на приложението);
в) да си смените версията, ако ползвате стара.
Има един последен частен случай: някой може да ви упълномощи без да ви дава право да виждате неговия ЛС. Това не го изключвам.
Bellatrix
QUOTE(zmeYpc @ Tue Apr 8 2008, 17:32) [snapback]515621[/snapback]

Здравейте Bellatrix, с коя точно версия на Skype сте? Допускам, че вероятно имате проблем с инсталираните Adobe flash плеър и с ActiveX контролата за flash в Internet Explorer. Неотдавна писах за тези проблеми и как се решава в друга тема за Skype. Тръгнете от последната страница към началото, или потърсете за „flash“ в темата.

Според скайпа ми - с 3.6.0.248 giggle.png . Пише, че съм с последната версия. Излезне ли нова версия винаги обновявам.
Благодаря за вниманието, макар и да предполагам, че Сте достатъчно зает с отговарянето на досадни въпроси като моя, но след преглеждането на почти всички страници от темата, към която Сте пуснал линк - просто ме заболя главата от четенето на постове, съдържащи главно заяждания между Вас и друг потребител, както и обикновени въпроси (от сорта на: как да си изтрия акаунта в скайп) и т.н. ... worried.png . Наистина се споменава на няколко места за проблема, който имам и аз, но не мога да кажа, че успях да открия решението му в тази тема. Поне разбрах, че не е само при мен. nerd.png
Не знам как се е получило, но почти съм сигурна, че не би трябвало проблемът да е в
инсталираните Adobe flash плеър и с ActiveX контролата за flash в Internet Explorer
Фактът, че не ползвам ИЕ, а само Мозила предполагам са без значение... thinking.png
Благодаря Ви все пак, че се опитахте да помогнете. smile.png Ще следя темата, кой знае - може пък да се разбере какво е.
Поздрав най-сърдечен! sun.png
zmeYpc
Bellatrix, няма проблем! Сега ще отида и ще ви дам по-точна препратка. В България винаги е имало хора, които, без да са създали нещо, обичат да оплюват и хулят. Каквото и да е. Но аз си водя културна дискусия с тях и те са безсилни да спрат каквото и да е. Skype вече има над 12 милиона потребители, които са едновременно на линия. Важното е да запомните, че независимо дали сте с FF инсталирането на ActiveX и на плеъра за flash трябва да го направите през IE. Това е така, защото Skype, както и много други програми за Windows, ползват основния браузър на Microsoft, за да достъпват съдържание през интернет. Сега ще погледна материала и ще ви го посоча.

ДОПЪЛНЕНИЕ
Прочетете коментар № 887. Намира се на с. 60.
Особено внимание обърнете на Troubleshoot Adobe Flash Player installation for Windows. Това са указанията на Adobe. Вашата ОС трябва да е обновена с последните обновявания и закърпена. Трябва да изпълните това ръководство и да инсталирате flash през Internet Explorer.

Успех!
zmeYpc
Misheto6, не мога да ви помогна. Аз ви питам с коя точно версия сте. Вие пак същото. Питам ви и други неща – вие пак нищо. Моля ви да направите отделни неща, вие пак. Както казах вашият проблем може въобще да не е в програмата Skype, а в системата, в качеството на свързване с интернет, или в състоянието на звуковите драйвери.

Сега очаквам пак да напишете, че сте с последна версия, каквато и да е тя и каквото и да означава това.
zmeYpc
<