Мисля, че бях достатъчно ясен, че тук обсъждаме ПИБ и поддръжката на български в клиентите на Skype за Windows, Mac OS X, Linux и Windows Mobile (Pocket PC). Често предмет са и свързани новини за други продукти имащи пряко отношение към Skype.
Във форума си има раздел
"обща дискусия", където съгласни/несъгласни дават препоръки и сравняват Skype с продукти на трети страни. Отделно има и раздел
"предложения", където всеки може да се изяви в ролята на рационализатор и генератор на интересни предложения...
QUOTE(miro20)
...какво БИХ ИСКАЛ да видя във скайпи, което конкурентите ВЕЧЕ го имат, и което и СЕГА без допълнителни хардуери и т.н.. да не влизаме в подробности, МОЖЕ да се ползва в изгода на клиента.
1. Много от "конкурентите" всъщност не се разглеждат като "конкуренти" от самата Skype Limited.
2. Пътната карта на Skype до края на 2006 (доколкото аз съм запознат) не предвижда внедряване/доразвиване на подобна функционалност. Засега.
3. Екосистемата на Skype се развива точно по начина, който ти смяташ за неправилен. От една страна се насърчават софтуерни разработчици, които се подпомагат от ред партньорски програми и инструменти. От друга са хардуените инженери, които са насърчени от партньорска и сертифицираща програми. На трето място са директните търговци, които се интегрират в екосистемата на Skype по ред начини и програми. На четвърто са продавачите на съдържание в интернет. На пето собствениците на други технологии, които имат допирни точки с клиента, и т.н. Подреждането е произволно, но дава някаква представа. Много от нещата, които се реализират са дело на трети страни, които правят бизнес от това. В това няма нищо лошо. Дори се говори за отваряне на част от кода и лицензирането му.
4. Не виждам как Skype Limited ще зарежат иновациите и ще поискат да седнат и сами да разработват всичко "от-до". Това ще означава смърт в прекия смисъл.
... БЕЗ ДА ЦИТИРАМ, давам нататък...
а). Благодаря за доверието ти. Приемам, че благодарността ти се отнася до всички, които ни помагат. Мисля, че мога да ти благодаря и от тяхно име. И не те разбирам погрешно.
б). Просто знам, че Skype няма точно тези функции, знам какво предстои в общи линии и затова съм реалист в очакванията си. Не познавам детайлно много от продуктите, за които стана дума, и не смятам, че точно тези функции са жизненоважни за съществуването на Skype.
г). Съгласен и с трите следващи съждения.
д). Никога не съм твърдял, че не си прав.
е). Както казах пътната карта до края на годината не предвижда развитие на подобна функционалност. Какво пък ще се радвам бъдещето да ме опровергае. През 2007 е по-възможно да стане, защото сега най-важната промяна е свързана с вграждане на браузър в клиента и възможност за включване на съдържание от трети страни в клиента.
ж). За цените с две ръце съм "за". Дори преди време излях огорчението си
тук, че на никой май не му пука.
Точните ми думи бяха: "Учудвам се как е възможно да има толкова потребители, които могат да бъдат толкова апатични.". България има нужда от стратегически партньор. Имаме нужда от по-голяма активност от страна на потребителите. Помислете, ако всеки втори българин, използващ Sкype се сети да им изпрати следното писмо:
=====
Здравейте,
аз съм един щастлив български потребител на Skype.
За да бъде щастието ми по-пълно обаче тук в България, искам от вас следното:
1. Включване на София, България към единната тарифа за разговори от 0,17 €.
2. Намаление на цената за избиране на обикновени номера в София и страната (уеднаквяване на цената за страната с тази за София и общо намаляване на получената цена).
3. Намаляване на цената за избиране на мобилни номера (цената за Гърция (мобилни) е един добър ориентир).
4. Включване на България в програмата за придобиване на SKypeIn номера.
5. Разширяване на поддръжката на български език в сайта на Skype.
6. Документация и помощ на български.
7. Добавяне на българския лев (BGN) към официално поддържаните валути.
8. Избор на един или няколко стратегически търговски партньори на Skype за България.
9. Поддръжка на български за други услуги и съдържание в интернет (Skype бутони; интернет присъствие; излъчвания по Skype (Skypecasts); пазаруване на хардуер и софтуер).
... (тук всеки може да допълни нещо свое)
С уважение,
/име, подпис/====
... Няма ли да почнат да се променят нещата? Дори и на чист български да е след 100-то му получаване смятам, че ще си дадат труд да разберат какво точно се иска. И нещата ще тръгнат към промяна в насоката, която всички искаме...
На мен непрекъснато ми повтарят, че сме пред Естония (на 26-то място) по приоритети. Когато двама искат нещо е едно (аз и сестра ми като преводачи), когато 200 000 поискат същото е съвсем друго... :-)
з) За смарттелефоните се готви "тиха революция". Идат нови версии на "вграден Skype" (без използване на клиентската програмка). Моделите, които споменаваш едва ли ще могат да се поддържат обратно. Техническите неща сме обсъждали двамата. Не мисля да се спирам на тези неща сега. Порт за UIQ (Symbian) има и ще стане публично достъпен. Но няма да е скоро.
и). Исках да ти покажа форма от бъдещето, което е тук. Разбира се, че е скъпо, но не това ми бе целта. Исках да видиш техническите характеристики, за да си дадеш представа, за какво иде реч.
й). Засега има един лицензиран играч (безжичен достъп) в България (и не е Емтел), който току-що стартира. Съгласен съм, че това тук ще дойде малко по-късно. Въпрос на време е обаче. Ако си спомняш обсъждахме защо точно GPRS не става...
к). Погледни оптимистично. Преди време SAMSUNG T100 струваше над 1000 лв. Днес едва ли може да го продадеш и за 100 лв. Това имах предвид.
л). И аз бих се радвал друг да сподели, но докато това не се реализира в Skype фабрично или чрез софтуер на трета страна едва ли тук е уместно да провеждаме подобен род дискусия.