Уважаеми колеги,
Аз ползвам от 3 години Skype и го имам инсталиран на три комютъра - на служебния, на домашния и на лаптоп. Наскоро след като пуснаха поредния си ъпдейт реших да си направя архив на чатовете които съм водил от трите места и да ги събера на едно CD. Копирах данните на едно място, и тук дойде изненадата - оказа се че този чат архив не може да се разглежда отделно от скайп. Отделно едната инсталация на скайп не разпозна архивите на другата. В по-старите версии хронологията се водеше във XML файлове които лесно се отваряха и четяха с браузър, но изглежда от известно време насам са минали в някакъв по-нов стандарт. Прегледа на папките на хронологията на отделните компютри ми показа структура от един XML и няколко DBB файла, както и множество индексни файлове, които като се отворят са просто невъзможни за четене. Тук-там се вижда по някоя реплика, и то ако е била писана на латиница.
Справка в сайта на скайп ми показа че те пазят на техните сървъри само контактната листа, а хронологията се пази локално на всеки компютър (това между впрочем ми беше основният мотив да си направя архив). Допълнителна справка в гугъл ми показа че форматът DBB е вид база данни лицензиран от Skype Limited. Открих и едно решение за преглед на тези файлове наречено SKYPR която е в доста начален стадий на разработка. Програмката сработи, но изобщо не успях да разчета архивните файлове.
Въпросът ми е някой има ли идея или знае ли как може да се отворят тези архивни файлове на скайп (освен тривиалното решение да вляза на всеки скайп, да отворя чат - хронологията, да я копирам от всеки от трите компютъра и т.н. - това просто е хамалогия, особено ако си водил от всеки компютър чат със по 15-20 човека)
Благодаря предварително за съдействието.